VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/VIDEO/ Vox: „Da, de băut este, poloboace întregi, dar suntem oameni.Trebuie să ne gândim cum folosim vinul”

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. În ultimii ani se atestă o diminuare a acestui fenomen: de la 19,4 litri de alcool pe cap de locuitor în anul 2016, la 12,9 litri în 2019, conform Observatorului Global al Sănătății al OMS. Cum credeți, există o cultură a consumului de alcool în societatea noastră?

-Este o cultură de a servi alcoolul, dar trebuie să o promoveze acei care produc vinul. Ne-au vândut un pahar de vin, dar să ne dea și o instrucțiune cum să servim vinul.

-La noi, nu… Ne străduim să mergem spre asta, dar încă mai avem de crescut. Datorită la așa evenimente, unde se poate de degustat vinul, de încercat mâncare gustoasă… Trebuie să fie o cultură [de consum] la nivel, trebuie să tindem spre asta.

-Avem nevoie de mult lucru și performanță la acest capitol. Noi, moldovenii, iubim să trăim clipa și cred că asta și ne face să consumăm mai mult. Însă trebuie să învățăm multe de la colegii noștri francezi, europeni, ca să căpătăm această cultură cu adevărat.

-În general, se consumă mult alcool. De Ziua Vinului se poate, pentru că este o tradiție la noi. Până la 18 ani, copii nu ar trebui să consume alcool, dar nu ar trebui să-l consumăm pentru că dăunează grav sănătății.

Autor

  • Olga Soroceanu

    Realizează reportaje cu tentă socială, politică, economică, culturală, voxuri și interviuri TV. Este una dintre prezentatoarele Jurnalului Dimineții la radio. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. Anterior, a lucrat în calitate de reporter la Radio Europa Liberă, fiind bursieră regională la biroul din Chișinău al RFE/RL.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.