Tiroidita cronică autoimună, cunoscută sub numele de tiroidita Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni endocrine, afectând până la 12% din populație, în special femeile de vârstă fertilă.
Predomină la femei. Această afecțiune este considerată, alături de diabetul zaharat tip1, cea mai frecvența boală autoimună și principala cauza de hipotiroidism la copii și adolescenți.
Care sunt cauzele tiroiditei Hashimoto? În declanșarea bolii au fost incriminați numeroși factori dintre care cei mai importanți ar fi excesul de iod, stress-ul acut și cronic, infecțiile virale și substanțele toxice. Sistemul imun sintetizează anticorpi care atacă glanda tiroidă pe care o percepe că fiind țesut străin.
De asemenea, în apariția acestei afecțiuni s-a constatat existența unei predispoziții genetice. Sunt frecvente cazurile în care mai mulți membri ai aceleiași familii (de exemplu, mama, fiica și nepoata) suferă de tiroidita Hashimoto. De aceea este important că atunci cineva din familie este diagnosticat cu această afecțiune să se investigheze și ceilalți membri ai familiei.
Cum se manifestă tiroidita Hashimoto? În 80% din cazuri pacientul prezintă funcție tiroidiană normală, fiind asimptomatic. În 15% din cazuri este hipotiroidism prezentând gușă sau dimpotrivă volum diminuat al glandei tiroide, creștere în greutate, lentoare în mișcări, în gândire, tulburări de memorie, de concentrare, astenie, depresie, senzație de nod în gât sau de sufocare, constipație, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate, întârziere în creștere și retard mintal la copil.