VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Video/Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk. O rachetă a căzut la 300 de metri de reactoare

În regiunea Nikolaev, în noaptea de luni spre marți, 18-19 septembrie, trupele ruse au bombardat zona industrială a Centralei nucleare Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei. Astfel, o rachetă a căzut la 300 de metri de reactoarele nucleare.

„În 19 septembrie 2022, la ora locală 00:20, armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk”, a precizat Energoatom pe Telegram.

„O explozie puternică a avut loc la numai 300 de metri de reactoare. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul personalului centralei”, a transmis Energoatom.

Potrivit agenției Reuters, reactoarele nu au fost avariate și funcționează în regim normal. Explozia a avariat clădirile centralei, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie.

Regiunea Mikolaiv a fost supusă în ultimele săptămâni unui atac constant cu rachete de către forțele rusești.

O altă centrală nucleară ucraineană de la Zaporijie – care este cea mai mare din Europa și se află la aproximativ 250 km est de cea de la Mikolaiv – a fost închisă la începutul acestei luni din cauza bombardamentelor rusești, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear. Totodată, agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a informat sâmbătă, 17 septembrie, că centrala nucleară din Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică a ţării.

De când fusese debranşată de la reţea, centrala – miză a confruntărilor între ruşi şi ucraineni în ultimele săptămâni şi ale cărei reactoare au fost oprite – nu putea conta decât pe o alimentare prin centrala termică pentru a asigura răcirea instalaţiilor sale, cea ce reprezenta un mare risc.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.