VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Trei camere de audiere, deschise la sediul MAI, cu sprijinul Guvernului SUA și PNUD

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și una dintre subdiviziunile sale, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA), dispun de camere de audiere, conforme cu standardele internaționale. Încăperile au fost renovate și echipate în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.

În sediul central al MAI au fost modernizate două camere de audiere. Încăperile au fost dotate cu sistem de aer condiționat, de alarmă de incendii și monitorizare video. Pentru respectarea cerințelor tehnice în domeniu, toate spațiile au fost izolate fonic și a fost instalată iluminare eficientă energetic. Pentru buna funcționare a camerelor de audiere, a fost amenajat un spațiu adiacent, în care sunt amplasate mijloacele tehnice de comunicare și monitorizare.

În cadrul aceluiași proiect, la Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au fost echipate o cameră de audiere și un depozit de păstrare a corpurilor delicte. O atenție sporită a fost acordată cerințelor de securitate atât pentru martori, cât și pentru angajații SPIA.

Camera de audiere SPIA este utilizată pentru intervievarea persoanelor în cadrul cauzelor penale intentate pentru comiterea infracțiunilor de corupție sau altor ilegalități. Echipamentul instalat permite înregistrarea integrală a procesului de depunere a mărturiilor sau a audierilor. Ulterior, informația este analizată pentru a fi utilizată în procesul penal, fără posibilitatea de a interveni pe conținut.

Camera de păstrare din sediul SPIA servește pentru depozitarea corpurilor delicte și a altor obiecte care au legătură cu cauzele penale examinate. Anterior, încăperea nu corespundea rigorilor tehnice minime. După modernizare, aceasta este mobilată și dispune de un sistem de ventilare și recuperare de căldură.

„Un sistem de securitate contemporan trebuie să fie transparent și accesibil pentru apărarea părților, atunci când vorbim despre audieri în condiții speciale. Datorită suportului partenerilor strategici ai instituției, am reușit să reconstruim aceste camere de audieri și păstrare a probelor. Mulțumim pentru suport constant în modernizarea sistemului afacerilor interne reprezentanților PNUD și Guvernului SUA”, a menționat Serghei Diaconu, Secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne.

Suprafața totală a încăperilor modernizate este de 70 metri pătrați, iar costurile de reconstrucție și dotare au constituit circa 500 mii lei.

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite și PNUD. Pe parcursul anilor au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.