VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Conducătorii între Neutralitate și Demnitate

Antiteze cu Iulian Ciocan

   Se discută frecvent în ultima vreme despre Demnitate pe palierele puterii. Bunăoară, prim-ministra Gavrilița a spus că nu a mers la Moscova să ceară un preț mai mic la gaze deoarece asta ar însemna sacrificarea intereselor țării și a conchis: În ultimii 30 de ani ne-a lipsit un pic Demnitatea…  Apoi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a zis că Chișinăul ar putea să renunțe la energia electrică ieftină din Transnistria dacă va fi vorba despre un preț al Demnității…

    Mesajele guvernanților au o justificare, firește. Demnitatea e mai importantă uneori decât confortul și ca să rezolvi niște probleme cronice, care te blochează ani de zile, trebuie să-ți asumi și niște lipsuri, să plătești mai mult, să renunți la partenerii care nu te lasă să mergi spre Europa. N-am înțeles însă un alt gând al domnului Serebrian, acela că Moldova nu își dorește închiderea uzinei de la Rîbnița întrucât acolo muncesc sute de cetățeni moldoveni.

   Păi, cu ce e mai bună Uzina de la Rîbnița decât Centrala de la Cuciurgan? Și-apoi, nu cumva și la Centrala de la Cuciurgan muncesc niște cetățeni moldoveni? De ce demnitatea noastră funcționează în cazul Cucirganului, dar o lasă mai moale în cazul Rîbniței?

   Eu unul aș folosi cu multă-multă prudență cuvântul DEMNITATE. De ce? Deoarece tocmai aceasta ne-a lipsit ani de zile. Și după ce ții ani de zile duplicitatea și frica în brațe, e cam greu dintr-odată să devii curajos și plin de demnitate. Dar nu cumva neutralitatea noastră, pe care o tot invocăm în situații complicate, ne limitează Demnitatea? Câtă demnitate poți să ai, fiind neutru? Și aș mai avea o întrebare pentru conducătorii moldoveni: Atunci cînd ucrainenii ne-au cerut MIG-urile și noi am refuzat să le dăm, câtă demnitate am avut? 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.