VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

PNUD își extinde sprijinul pentru Republica Moldova

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) își extinde sprijinul pentru Moldova, în condițiile în care un război prelungit în țara vecină ar aduce mii de persoane sub pragul sărăciei.

PNUD își propune să îmbunătățească reziliența economică, socială și de mediu a țării, construindu-și sprijinul în baza a patru piloni: Reziliența economică și socială;  Mijloacele de trai și incluziunea socio-economică; Energia, securitatea  alimentară și reziliența de mediu; buna guvernare, statul de drept și anticorupția, se menționează în comunicatul PNUD.

„PNUD și Cancelaria de Stat coordonează grupul de lucru privind incluziunea și mijloacele de trai, care identifică cele mai critice nevoi privind integrarea refugiaților în comunitățile-gazdă și contribuie la asigurarea veniturilor decente. Prin direcționarea corectă a eforturilor pe reziliența economică, socială și de mediu, PNUD, împreună cu partenerii săi, vor putea să susțină atât necesitățile umanitare curente ale Guvernului Republicii Moldova, cât și realizarea priorităților de dezvoltare durabilă pe termen mediu și lung ale țării”, indică sursa citată.

Previziunile economice ale PNUD conturează un potențial scenariu sumbru: 30% din populația Moldovei ar putea să ducă un trai sub pragul sărăciei, iar 54%  dintre cetățeni ar putea să se confrunte cu riscuri mari de a cădea în  sărăcie în următoarele 12 luni, drept rezultat al războiului,  consecințelor pandemiei COVID-19 și al crizei energetice. PNUD mai estimează că peste 63% dintre familiile din Republica Moldova s-ar putea  confrunta cu sărăcie energetică în acest an. Astfel, multe familii vor fi forțate să ia decizii dureroase dacă să-și încălzească locuințele sau să-și trimită copiii la școală, să poată pune mâncare pe masă sau să  meargă la medic.

„Iată de ce este important să acționăm acum, dacă vrem să ajutăm una dintre cele mai sărace țări din Europa să nu cedeze în fața riscurilor sociale, politice și de mediu, ca urmare a războiului  din Ucraina”, specifică Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Conform PNUD, pentru a asigura peste 24 de mii de refugiați din Ucraina cu provizii, cazare, suport juridic și psihologic, PNUD a cooperat cu autoritățile centrale și locale din peste 75 de comunități-gazdă de pe ambele maluri ale  râului Nistru. Astfel, PNUD și partenerii săi – UE, Elveția, Suedia,  Marea Britanie și Franța – au alocat aproximativ 1,56 milioane de dolari SUA pentru a acoperi parțial necesitățile imediate ale refugiaților și ale comunităților-gazdă, precum și pentru a susține incluziunea  socio-economică a persoanelor care fug de război, prin promovarea  oportunităților de angajare, extinderea accesului la servicii publice și asigurarea coeziunii sociale.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.