VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Șefa statului, după întrevederea cu președinta Georgiei: „Datoria noastră este să facem totul pentru a grăbi realizarea visului european al popoarelor noastre”

Președinta R. Moldova, a susținut luni, 17 octombrie, la Președinție, declarații de presă comune cu președinta Republicii Georgia, Salome Zourabișvili.

Președinta Sandu a menționat, la începutul conferinței, că este prima vizită efectuată de un președinte al Georgiei în ultimii 12 ani. În context, șefa statului a menționat că trăim vremuri complicate în legătură cu războiul din Ucraina.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu

„Vizita dvs este prima vizită efectuată de un președinte al Georgiei după 12 ani. (…) Sper că vizita dvs va deschide un nou capitol în relațiile moldo-georgiene și va da un nou impuls contactelor și schimburilor noastre bilaterale. (…) De aprope 8 luni Ucraina în război, țările noastre au condamnat agresiunea Rusiei. (…) Comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru a opri agresiunea rusă și să restabilească integirtatea teritorială a Ucrainei. (…) Intensificarea colaborării bilaterale ne poate ajuta în acest sens. Vrem să continuăm activitatea Comisiei bilaterale interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică și să intensificăm contactele în sfera cultural-umană. Suntem interesați, de asemenea, de schimburile de experiență în combaterea propagandei și dezinformării. Ambele țări se confruntă cu această problemă, care s-a agravat în contextul războiului rus împotriva Ucrainei. Moldovenii și georgienii au aspirații europene clare, iar datoria noastră este să facem totul pentru a grăbi realizarea visului european al popoarelor noastre. Viitorul în familia statelor europene va ancora țările noastre într-un spațiu politic, economic și valoric în care oamenii au mai multe oportunități de a trăi și a se dezvolta liber, în siguranță și prosperitate. M-am bucurat să vă vizitez la Batumi, la Summitul care s-a desfășurat în vara anului 2021. La rândul meu, voi fi bucuroasă să vă găzduiesc la Chișinău, în primăvara următoare, la summitul Comunității Politice Europene, care a fost lansată recent la Praga. Dialogul și cooperarea deschisă, împărtășirea valorilor libertății și democrației, schimbul de experiență în procesul de integrare europeană vor ajuta țările noastre să avanseze în parcursul european și să ofere cetățenilor lor un viitor garantat ca parte a lumii libere”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili a declarat că în contextul războiului din Ucraina este dificil pentru Georgia și Republica Moldova să vorbească de relații bilaterale

Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili. Sursa foto: captură video privesc.eu

„(…) Este o onoare foarte mare să fiu aici în timpuri foarte dificile. După 12 ani, pentru prima dată președintele Georgiei vizitează R. Moldova. Este foarte complicat și dificil să vorbim despre relațiile noastre bilaterale. Pentru Moldova și Goergiei este important ce se desfășoară în Ucraina. Bombardarea Kievului este ceva de condamnat. Totul este inacceptabil, pentru lumea modernă, pentru UE, pentru țările noastre și valorile noastre. Agresiunea Rusiei nu este doar ceea ce avem astazi, dar din secolul trecut, totalitarism. Războiul în Ucraina este pericol pentru securitatea țărilor noastreă. Nu poate agresiunea să învingă. (…) Războiul în Ucraina este o provocare și Europa a văzut fața reală a Rusiei”, a declarat președinta Georgiei.

Sursa video: privesc.eu

Președinta Republicii Georgia, Salome Zourabișvili, se află într-o vizită de lucru la Chișinău, anunță instituția prezidențială. Detalii aici

Preşedinta Georgiei a efectuat, marți, 11 octombrie o vizită oficială la Bucureşti la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, cu prilejul marcării în anul curent a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Georgia.

Totodată, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat în luna septembrie că Uniunea Europeană „nu este completă” fără Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.