VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Salariile medicilor vor crește cu 15%, iar profesorii vor primi o indemnizație unică. Anunțul premierului Recean

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean a anunțat pachetul de măsuri salariale „Spor pentru Moldova” și alocări la rectificarea bugetară. Premierul a informat că Guvernul a identificat resurse suplimentare pentru majorări salariale și pentru a acorda asistență mai multor categorii ale populației.

„Guvernul a identificat resurse suplimentare cu sprijinul prietenilor noștri europeni, ai Statelor Unite și ai organizațiilor internaționale, astfel ca să avem un program bine pus la punct și să acordăm asistență mai multor categorii ale populației, dar si să putem să stimulăm creșterea economică. Obiectivul nostru este ca împreună să avem o economie puternică, o economie europeană, o economie care să ducă la creșteri salariale. Guvernul vine cu un pachet de sprijin „Spor pentru Moldova” care însumează 1,3 miliarde de lei și va avea impact direct asupra a 170 mii de persoane”, a anunțat Recean in cadrul unui briefing de presă.

Guvernul va aloca suprimentar 352 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor energetice, în special în școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice.

„Vom aloca un suport pentru sănătate care constă dintr-o creștere la sută a salariilor o majorare de 15% a salariilor tuturor medicilor, asistentelor medicale și tuturor infirmierilor. Este vorba de 48 de mii de persoane.Medicii legiști vor avea o creștere salarială de 26%. Salariul unui medic va crește de la 17344 de lei la 19945de lei ”, a anunțat premierul.

Profesorii din tot sistemul de învățământ vor primi o plată unică de 5 mii de lei. Este vorba de 66 de mii de persoane. În plus, cadrele non didactice vor primi un spor unic de 3 mii de lei.

„Este prima dată când de acest spor beneficiază întreg sistemul de învățământ, cercetătorii, cadrele didactice, cadrele non-dicactice, din grădinițe, școli, colegii, ș.a. În total peste 100 de mii de persoane vor beneficia de acest spor pentru educație”, a precizat premierul.

Premierul a mai anunțat că peste 10 mii de angajați ai MAI vor primi sporuri de 5 mii de lei.

Reprezentanții culturii de asemenea vor beneficia de suport din partea Guvernului. Aceștia vor avea o creștere salarială în medie de 25%. Astfel salariul actorilor, al regizorilor și ai altor reprezentanți ai culturii va crește cu 1500 de lei lunar.

Premierul a mai anunțat alocarea suplimentară a 100 milioane de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor și 300 de milioane de lei spor pentru dezvoltarea regională, pentru proiectele din cadrul programului „Satul European”.

Potrivit premierului, Guvernul continuă efortul pentru sprijinirea fermierilor ca să treacă de dificultăți dar și să devină competitivi. Astfel este prevăzut și un spor pentru agricultură, susține Recean.

Premierul va merge săptămâna viitoare în Parlament pentru a prezenta rectificările bugetare spre aprobare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.