VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 525: Armata ucraineană a atacat cu HIMARS-uri soldații ruși de pe Insula Giarîlgaci

Update: Forțele armate ucrainene au distribuit o înregistrare video cu o acțiune enigmatică a lor, imaginile arătând cum trupele Kievului au lovit cu sisteme HIMARS trupele rusești aflate pe Insula Giarîlgaci pentru a încerca să le disloce de aici.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei afirmă într-un comunicat de presă citat de Ukraîinska Pravda că „mulțumită informațiilor oferite de rezistența din teritoriile ocupate temporar, zeci de invadatori și echipamente inamice au fost distruse”.

Aceeași sursă afirmă că, în total, cinci unități rusești au fost depistate pe insulă și atacate cu lovituri separate ale lansatoarelor HIMARS. Forțele armate ucrainene afirmă că toate rachetele lansate și-au lovit țintele.

Insula Giarîlgaci se află în zona de sud-vest a regiunii Herson, în Golful Karkinit, aparținând administrativ de raionul Skadovsk. Acesta este situat pe malul de est al râului Nipru, fiind ocupat de forțele ruse în primele zile ale invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Update: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri dimineaţă că ultimul atac rusesc cu drone asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa a fost un atac asupra „securităţii alimentare globale” şi a cerut comunităţii internaţionale să intervină.

Zelenski spune că „Rusia poate şi trebuie să fie oprită” în faţa atacurilor care au distrus în mod deliberat chiar şi elevatoarele de cereale din portul Ismail.

„Încă o noapte de război, o altă noapte de muncă pentru eroica noastră apărare aeriană. Ne apărăm cu maximum de forţe disponibile. Multe drone „Shahed” au fost doborâte. Din fericire, nu au fost victime. Din păcate, există pagube. Cele mai semnificative sunt în sudul ţării. Teroriştii ruşi au atacat din nou porturile, cerealele şi securitatea alimentară globală. Toate serviciile noastre operaţionale au funcţionat eficient. Lumea trebuie să răspundă. Când porturile civile sunt vizate, când teroriştii distrug în mod deliberat chiar şi elevatoarele de cereale, aceasta este o ameninţare pentru toată lumea, de pe toate continentele. Rusia poate şi trebuie să fie oprită”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.

Update: Forţele aeriene ucrainene anunță că au doborât 23 de drone ruseşti care au vizat regiunile Odesa şi Kiev

„În noaptea de 2 august, trupele ruse de ocupație au atacat Ucraina cu drone iraniene Shahed-136/131”. Acestea au fost lansate din trei direcţii – Kursk, Primorsko-Ahtarsk şi Ceauda, din regiunea Crimeea ocupată de ruşi, au anunţat miercuri Forţele Aeriene ucrainene într-o postare pe Facebook.

„Forţele şi mijloacele Forţelor Aeriene, în cooperare cu apărarea aeriană a altor componente ale Forţelor de Apărare ucrainene, au distrus 23 de UAV-uri de atac. Majoritatea dronelor Shahed au fost distruse în regiunile Kiev şi Odesa. Din păcate, unele dintre dronele lansate de inamic au lovit infrastructura portuară din regiunea Odesa”, au precizat Forțele Aeriene din Ucraina.

Update: Un nou atac cu drone a avut loc noaptea trecută asupra infrastructurii din portul Ismail, aflat la câteva zeci de kilometri de Republica Moldova și în zona de frontieră cu România. Este al doilea atac al trupelor rusești asupra celui mai mare port la Dunăre din Ucraina.

Potrivit datelor preliminare a fost lovit depozitul de petrol din port, care a luat foc, dar și mai multe vase care se aflau în port. Deocamdată nu este cunoscut bilanțul pagubelor. Din cele 6 drone care au lovit portul, doar una a fost doborâtă de forțele ucrainene.

Amintim, în timpul nopții, rușii au atacat și portul din Odesa, dar și Kievul. Se pare însă că cel mai mult s-au concentrat asupra portului din Ismail.

Rusia a avertizat Occidentul că Marea Neagră a devenit „zonă de navigație periculoasă” și au spus că orice navă care va trece prin această zonă va fi considerată una care transportă echipament militar.

În ultimele zile, mai multe vase occidentale au evitat portul Odesa, acolo unde rușii au lansat numeroase atacuri, dar au mers direct în portul Ismail.

Mai multe drone ruseşti au atacat Kievul și Odesa în noaptea de marţi spre miercuri, provocând pagube materiale, au anunțat autoritățile locale.

Administraţia militară a capitalei ucrainene a informat pe Telegram că forțele ruse au atacat Kievul cu mai mult de 10 drone de tip „Shahed” care au fost lansate din mai multe direcții. Toate dronele au fost detectate și distruse la timp de forțele și mijloacele de apărare aeriană.

„Potrivit informațiilor preliminare, căderi de resturi de drone au fost înregistrate în districtele Solomianski, Golosiivski și Sviatoshinski din Kiev. Există daune în spații nerezidențiale. Fără distrugeri mari și incendii. Nu există informații despre victime!” a scris Serhii Popko, șeful administrației militare a Kievului.

Drone rusești au atacat în cursul nopții instalații portuare și de depozitare a cerealelor din regiunea Odesa, incendiind unele dintre ele, a spus guvernatorul regional Oleh Kiper.

„În cursul nopții, inamicul a atacat cu UAV-uri sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalațiile portuare și infrastructura industrială din regiune, iar elevatorul a fost avariat. Toate serviciile relevante sunt la fața locului” a informat guvernatorul regiunii.

Presa ucraineană a relatat că dronele au sosit dinspre Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, un port cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, care permitea exporturile de cereale ucrainene.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.