VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mare atenție la escrocheriile online! Poliția, apel către cetățeni: Nu oferiți sub niciun pretext detalii despre cardul bancar

Escrocii online profită de lipsa de atenție a utilizatorilor pentru a-i înșela. Aceștia creează profiluri false și expediază mesaje pe rețelele de socializare prin crearea unor istorii false precum că ar fi o rudă din străinătate și este grav bolnav și dorește să lase moștenire o sumă mare de bani, iar pentru aceasta se cere ca utilizatorul să expedieze datele personale pe o adresă electronică specială.

Totodată, pentru a mări gradul de încredere, aceștia folosesc  logourile filialelor bancare în diverse spoturi video, prin care cetățenii sunt îndemnați să acceseze un link pentru a se înregistra și  vor obține o sumă de bani.

În acest context, oamenii legii îndemnă cetățenii să fie vigilenți și să nu se lase pradă escrocilor!

Regulile de securitate care trebuie respectate!

 • Regula de aur pentru a te proteja de escrocheriile de pe Internet este de a NU oferi sub niciun pretext detalii despre cardul bancar.
 •  NU solicită niciodată transmiterea datelor cu caracter personal sau date legate de contul bancar prin email, SMS, la telefon sau prin intermediul reţelelor de socializare.
 • Escrocii folosesc adesea email-uri și mesaje neașteptate, care conțin link-uri sau fișiere de descărcat.
 • Înainte de a face click pe acestea, asigurați-vă că provin de la o sursă de încredere și că sunt legitime.
 • Dacă faceți cumpărături online sau vizitați site-uri web care cer informații personale, verificați întotdeauna adresa web și asigurați-vă că este securizată.
 • Adresele web securizate încep cu «https» și au un lacăt în bara de adrese.
 • Escrocii încearcă adesea să ghicească parolele folosite de utilizatori pentru a accesa conturile lor. Asigurați-vă că folosiți parole puternice, care conțin litere, numere și caractere speciale și evitați folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi.
 • Nu distribuiți niciodată informații personale, cum ar fi numele complet, adresa sau numărul de telefon, pe site-uri web necunoscute sau prin mesaje de pe rețelele de socializare.
 • Fiți precaut cu ofertele prea bune pentru a fi adevărate. Escrocii încearcă adesea să atragă utilizatorii cu oferte care captează. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată este posibil să fie o escrocherie.
 • Dacă puneți la îndoială validitatea unei oferte sau a unui mesaj este întotdeauna mai bine să fiți precaut decât să fiți înșelat.
 • La introducerea datelor de card în mediul online, atrageți atenție la pagina pe care sunteți redirecționat în momentul navigării, care trebuie să fie una veridică și securizată.
 • În cazul că ați devenit victima escrocilor informați de urgență Poliția la numărul de urgență 112.

Autor

 • Mîțu Anișoara

  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.