VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 437. Autoritățile din Berlin renunță la decizia de a nu permite drapele ucrainene la evenimentele dedicate celui de-al Doilea Război Mondial

Un tribunal a anulat interdicţia impusă de poliţia din Berlin de a desfăşura drapele ucrainene în jurul a trei monumente sovietice din oraş, în timpul ceremoniilor care vor marca săptămâna viitoare încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, informează Agerpres.

La cele trei memoriale – din cartierele Treptow şi Tiergarten şi din parcul Schoenholzer Heide – nu era permisă nici interpretarea sau redarea unor marşuri sau a altor piese muzicale militare.

Poliţia berlineză interzisese deopotrivă drapelele ucrainene şi ruse în timpul ceremoniilor de 8 şi 9 mai. Germania şi multe alte naţiuni europene marchează finalul conflagraţiei mondiale pe Vechiul Continent pe 8 mai, iar Rusia continuă tradiţia Uniunii Sovietice, aniversând data de 9 mai.

Kremlinul a anunţat că a fost reparată cupola Palatului Senatului, deteriorată într-un atac cu drone care a avut loc miercuri şi care a fost pus de Moscova pe seama Kievului.

„Cele două plăci de cupru deteriorate ale domului au fost înlocuite”, a declarat Elena Krilova, purtătoare de cuvânt a administraţiei prezidenţiale, pentru agenţia Interfax.

Palatul Senatului, clădire pe care flutură steagul tricolor rus ce poate fi văzut din Piaţa Roşie, este folosit încă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 ca birou al preşedintelui Federaţiei Ruse.

În momentul în care rămăşiţele dronelor doborâte de apărarea antiaeriană rusă au lovit cupola, preşedintele rus Vladimir Putin nu se afla în biroul său, ci în reşedinţa sa de ţară din Novo-Ogariovo, unde îşi petrece cea mai mare parte a timpului, scrie digi24.ro.

Serviciul de presă al Forţelor de Operaţii Speciale din Ucraina anunță că ruşii au folosit bombe cu fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, publicând mai multe înregistrări video, relatează NEXTA, un grup media independent.

„Inamicul a folosit fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, încercând să şteargă oraşul de pe faţa pământului. Cu toate acestea, soldaţii din forţele speciale ucrainene şi din alte unităţi ale forţelor de apărare continuă să apere cu curaj oraşul. Şi în aceste condiţii continuăm să distrugem inamicul” – afirmă partea ucraineană, citată de NEXTA.

Imaginile nu pot fi verificate în mod independent şi nu se precizează când ar fi avut loc acest atac cu muniţie interzisă, scrie news.ro.

Anunţul vine în condiţiile în care în cursul zilei de vineri, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, aflaţi în prima linie a ofensivei ruse de la Bahmut, a anunţat că îşi va retrage luptătorii din oraş la 10 mai, întrucât au rămas fără muniţie şi au pierderi grele.

În noaptea de 6 mai, trupele ruse au atacat regiunea Dnipropetrovsk cu drone Shahed de fabricație iraniană.

Potrivit șefului administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Serghei Lysak, „păzitorii cerului” ucraineni de la comandamentul aerian Vostok au făcut o treabă grozavă – armata a doborât toate cele patru drone.

„Fragmente de drone prăbușite” au căzut în districtul Sinelnikovsky. Ferestrele din cinci case private au fost dărâmate. Două anexe și o linie electrică au fost mutilate. Oamenii sunt nevătămați”, a spus oficialul.

În dimineața zilei de 6 mai, s-a știut că un alt UAV a fost doborât în regiunea Dnipropetrovsk.

În noaptea de 4 mai, în timpul unui atac aerian împotriva Ucrainei, armata rusă a trimis la Odesa 15 drone kamikaze Shahed-131/136.

În aceeași noapte, Rusia a atacat și Kievul, trimițând drone și rachete kamikaze de tip Shahed în capitală. Raidul aerian din capitală a durat mai bine de 3,5 ore.

Și în noaptea de 5 mai, rușii au atacat regiunea Dnepropetrovsk cu drone. Invadatorii au folosit două drone de atac Shahed din direcția sud-est, notează unian.net.

Ministerul rus al Apărării pare să fi redus gradul de prioritate al ofensivei din Bahmut în favoarea pregătirii apărării împotriva așteptatei contraofensive ucrainene, punând Grupul Wagner și pe Evgheni Prigojin, într-o poziție potențial dificilă, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Furia vizibilă și viscerală a lui Prigojin din seria de clipuri video din ultimele două zile sugerează că Ministerul rus al Apărării probabil a deprioritizat Bahmut și a mutat concentrarea operațională în altă parte în teatrul de operațiuni, în moduri care pot compromite serios capacitatea lui Wagner de a acționa eficient, adaugă sursa citată.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.