Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, susține că există riscul ca gigantul rus Gazprom să sisteze livrările de gaze naturale către R. Moldova. Șefa Executivului menționează că o astfel de situație nu va fi generată de încălcarea prevederilor contractuale dintre SA Moldovagaz și Gazprom, ci de faptul că țara noastră condoamnă războiul din Ucraina. Declarațiile au fost făcute de către prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.
„Indiferent ce se spune în contract, noi am văzut cum lună de lună în ultimul an au fost deconectate țări europene de la furnizarea gazelor naturale din Federația Rusă și acestea au trebuit să găsească alternative. De aceea, evident că acest risc persistă. Acum acest risc nu vine din anumite prevederi contractuale, pentru că acela care vrea să întrerupă contractul va găsi scuze, de aceea eu cred că trebuie să ne uităm strategic la ce se poate întâmpla. Da, este clar că suntem împotriva războiului, este foarte clar că cu fermitate condamnăm aceste așa-numite „referendumuri” și încercarea de a anexa teritorii”, a spus prim-ministra.
Gavrilița susține că Guvernul și-a propus să „elibereze” întreprinderile de stat de datoriile istorice și să facă stocuri de gaze naturale care vor fi folosite care vor fi utilizate în situații de urgență, dacă concernul rus închide robinetul.
„Noi am abilitat Energocom-ul, reamintesc, pentru prima dată în istoria Moldovei, anul trecut Energocom-ul a accesat piața spot a gazelor naturale și a cumpărat gaze de pe piața internațională. (…) Pe de altă parte, am procurat datoriile confirmate prin judecată ale companiei Termoelectrica, am eliberat și CET-Nord de datoriile către Moldovagaz. Deci, noi încet-încet nu doar creștem securitatea energetică a țării, dar și eliberăm întreprinderile de stat de datoriile istorice, care le făceau dependente în lanț de Moldovagaz. (…) Noi avem anumite stocuri, 53,5 milioane de metri cubi. Într-adevăr este pentru o perioadă scurtă, dar, de exemplu, astăzi dl Spînu în parlament a explicat: în condițiile lunii octombrie ne-ar ajunge pentru o lună, în condițiile lunii noiembrie – pentru 3 săptămâni, în decembrie-ianuarie – pentru 2 săptămâni. Dar pe lângă aceasta, noi mai avem posibilitatea să utilizăm un împrumut care a fost aprobat deja, pe care l-am negociat cu Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, care ne-ar permite să cumpărăm pe piață cantități mai mari. De asemenea, avem discuții cu Guvernul României, cu alte guverne. La începutul săptămânii viitoare se va întruni Comisia moldo-azeră pentru cooperare comercial-economică și voi merge și eu într-o vizită oficială, totodată discutăm cu mai mulți actori care ar putea să ne ofere acces alternativ la resurse energetice”, a declarat șefa Executivuluil.
Protocolul din 29 octombrie 2021 semnat între SA Moldovagaz și Gazprom prevede, între altele, că SA Moldovagaz se angajează să-și onoreze plățile curente în avans până la data de 20 a fiecărei luni.