Fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, care a plecat din R. Moldova în iunie 2019, și este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară a fost posesorul unui iaht de lux în valoare de circa 50 de milioane de euro, scrie RISE Moldova. Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime, are patru etaje și a fost numită Vicky în cinstea fiicei sale, Victoria. În cele din urmă, Plahotniuc și familia sa ar fi rămas fără acest bun, în condițiile în care era în proprietatea unor interpuși.
Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, soția lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles.
Iahtul cu o lungime de 73 de metri a fost construit în 2012 de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată în construcția de nave. E cel mai mare iaht construit de Turquoise până la acel moment.
Stăpânul lui Vicky e Andrei Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan.
Iahtul ar fi ajuns în posesia lui Plahotniuc în 2018. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campania preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare. Astfel, iahtul își ia numele „Honor” (Onoarea) și trece printr-un carusel de firme offshore fondate în aceeași perioadă. De la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar.
În iulie 2019, după ce Plahotniuc pierde guvernarea și fuge din R. Moldova, iahtul este scos la vânzare. S-a ocupat de vânzare un broker de iahturi. Pe un site de specialitate, într-o știre publicată pe 15 august, scrie că iahtul a fost vândut cu 48,5 milioane de euro, aproximativ un miliard de lei.
La scurt timp după ce și-a schimbat proprietarul, iahtul și-a schimbat și numele. Din Honor – în Quantum of Solace. A ajuns la John Staluppi (75 de ani), un cunoscut om de afaceri din SUA. Staluppi deține mai multe iahturi și este cunoscut pentru faptul că-și numește navele după filmele cu James Bond.
„Honor” n-a fost vândut de Plahotniuc, așa cum familia acestuia n-a figurată niciodată drept beneficiară directă a iahtului. Și în acest caz familia Plahotniuc-Childescu a apelat la interpuși. Doar că, de această dată, interpușii le-au tras țeapa și i-au lăsat fără bijuteria de aproape 50 de milioane de euro.
„Honor” a fost vândut de Ileana-Mihaela Burcea, o româncă stabilită în Dubai. În 2020, jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că Burcea a administrat mai multe afaceri conectate la Vladimir Plahotniuc.
Burcea, dar și alții au fost dați în judecată de Oxana Childescu la Tribunalul din Nicosia. S-a întâmplat în octombrie 2019. În Cipru, fosta soție a lui Plahotniuc a cerut revendicarea drepturilor asupra bunurilor care i se cuvin și a explicat instanței de ce a apelat la interpuși.
„Reclamanta (Oxana Childescu – n.r.) și soțul ei VP [Vladimir Plahotniuc] locuiesc în Miami, SUA, împreună cu familia lor, unde au solicitat azil politic. În perioada divorțului (2010-2011) din cauza implicării vicepreședintelui în politică (în 2011, Vladimir Plahotniuc a devenit prim-vicepreședinte al Parlamentului – n.r.) au făcut o împărțire amiabilă a proprietăților prin structuri corporative.
[…] își dețineau majoritatea activelor prin diferite structuri corporative cu acționari nominali și directori, pentru a asigura confidențialitatea cu privire la proprietatea lor, în scopul protejării carierei politice a vicepreședintelui de atacuri politice, precum și pentru a o proteja de riscul înalt al mediului de afaceri din Moldova”, se arată în documentul deciziei emise de Tribunalul Nicosia.
Potrivit celor declarate instanței cipriote, Plahotniuc și Childescu au apelat la Burcea și la un alt cetățean român – Andrei-Bogdan Gheorghiu, iar aceștia din urmă i-au ajutat să fondeze firme și conturi bancare în diverse jurisdicții pentru a-și ascunde averea. Astfel, Burcea și Gheorghiu „au informat în mod convingător (…) că activele ar trebui să fie deținute prin companii a căror beneficiar efectiv” să fie chiar ei sau persoane apropiate lor.
„Întrucât reclamanta și VP i-au considerat […] cunoștințele lor […], le-a încredințat diverse bunuri, inclusiv iahtul […] care urma să fie gestionat de biroul de familie din Dubai”.
„[Ileana Burcea și Andrei Gheorghiu] au abuzat de încrederea și prietenia lor față de petiționară și, profitând de dificultățile ei și ale familiei sale, s-au angajat într-o amplă deposedare de active”, se mai arată în document.
Potrivit sursei citate, în instanță, Burcea a negat că ar fi administrat afacerile soților Plahotniuc-Childescu și spune că iahtul îi aparținea, fiind cumpărat din „propriile fonduri și bani”. Mai mult decât atât, a declarat că „nu a vândut iahtul în august 2019, ci mult mai devreme”.
În cele din urmă, în martie 2020, Tribunalul Nicosia a respins cererea de chemare în judecată. Instanța a concluzionat că majoritatea pârâților nu erau rezidenți ai Ciprului și, respectiv, nu se poate pronunța pentru rezidenții altor jurisdicții.
În 2019, Childescu mai pornește o procedură de judecată. De această dată se adresează la Tribunalul Centrului Financiar Internațional Dubai (DIFC), instituție specializată pe rezolvarea litigiilor civile și comerciale.
Deși în mare parte deciziile adoptate de DIFC sunt publice, decizia în cazul Childescu nu se găsește online.
Citiți investigația integrală pe siteul Rise.md