VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ultima navă cu cereale părăsește portul din Ucraina. Ce condiții pune Rusia pentru a prelungi acordul privind exporturile de cereale prin Marea Neagră

Ultima navă încărcată cu grâne urmează să părăsească miercuri, 17 mai, un port din Ucraina în cadrul actualului acord care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, citat de The Guardian.

Trecerea navei începe cu o zi înainte ca Rusia să renunțe la pact din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte, relatează Reuters.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au negociat acordul din Marea Neagră pentru o perioadă inițială de 120 de zile în luna iulie a anului trecut, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale, agravată de invazia Moscovei în Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

În noiembrie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul de la Marea Neagră pentru încă 120 de zile, dar apoi, în martie, a acceptat o prelungire de 60 de zile – până la 18 mai – dacă nu se respectă o listă de cerințe privind propriile sale exporturi agricole.

Pentru a convinge Rusia, în iulie, să permită exporturile de cereale din Marea Neagră, Națiunile Unite au fost de acord, în același timp, să ajute Moscova cu propriile sale transporturi agricole timp de trei ani.

Într-o scrisoare adresată oficialilor ONU la 16 martie, ambasadorul rus Vassily Nebenzia a declarat că Moscova va lua în considerare prelungirea acordului de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina după 18 mai doar dacă vor fi soluționate următoarele „probleme sistemice”:

– revenirea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul de plăți SWIFT.
– reluarea livrărilor către Rusia de mașini agricole și piese de schimb.
– ridicarea restricțiilor privind asigurările și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești.
– reluarea construcției unei conducte de amoniac de la Togliatti, în Rusia, la Odesa, în Ucraina.
– deblocarea conturilor și a activităților financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.