Premierul Natalia Gavrilița admite că din cauza crizei gazelor s-ar putea ajunge la o criză umanitară în stânga Nistrului.
În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei premierul a subliniat că pe termen lung și mediu, R. Moldova are strategii, planuri și discuții, care vor asigura diversificarea energetică a țării.
”Deci pe termen mediu și lung noi avem și strategii, și planuri, și discuții, și sunt sigură că vom ajunge la o diversificare energetică, care cu adevărat ne va asigura suveranitatea țării, dar nu putem compensa acum într-un an, mai ales într-un an cu prețuri atât de înalte pe piețele internaționale, ceea ce nu s-a făcut 30 de ani de zile”, a declarat prim-ministra.
Totodată, Natalia Gavrilița a vorbit despre livrarea gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.
”Noi avem posibilitate să accesăm gaze naturale prin 4 puncte de interconexiune, există și anumite posibilități, poate mai dificile, de a accesa prin instrumente financiare, cum ar fi spot, schimbări de proprietar, dar întrebarea este: cine va plăti pentru consumul din stânga Nistrului? Gazele trebuie să fie plătite în avans și trebuie să fie plătite la prețul complet, așa cum plătim noi”, a explicat Natalia Gavrilița.
Întrebată de jurnalista Valentina Ursu dacă s-ar putea ajunge la o criză umanitară în stânga Nistrului, Natalia Gavrilița a răspuns:
”Da! Și de aceea trebuie să ne gândim toți și să se gândească, în primul rând, autoritățile din stânga Nistrului la această situație”, a declarat premierul.
Amintim că compania Gazprom a avertizat că își rezervează dreptul să întrerupă livrarea gazelor naturale, dar și a contractului, dacă până în data de 20 octombrie compania Moldovagaz nu va achita plățile curente (în avans pentru luna octombrie), dar și pentru încălcarea contractului referitor la datoriile istorice.
Totodată, amintim că Moldovagaz a primit amânare până în 1 octombrie a perioadei când urma să fie efectuat auditul extern al datoriilor istorice, însă acesta deocamdată nu a fost realizat.
Gazprom oferă R. Modova în octombrie 5,7 milioane de metri cubi pe zi
Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze către Moldova în octombrie la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, dar a subliniat că în orice moment poate rezilia contractul din lipsa unui acord privind achitarea datoriilor istorice.
Citește și: Gazprom avertizează: În orice moment putem rezilia contractul cu R. Moldova