Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai și se dorește a fi o zi în care cetățenii Uniunii Europene să simtă că fac parte dintr-o mare familie ce împărtășește aceleași valori. În această zi se sărbătorește pacea şi unitatea în Europa. „Împreună suntem puternici” – este mesajul din acest an al Zilei Europei. Cu această ocazie, ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, asigură poporul Republicii Moldova că UE este și va fi mereu alături de țara noastră și în sprijinul întregului popor al Moldovei.
„În această zi revitalizam visul european și revigoram integrarea europeană. Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de importantă este solidaritatea pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a menține solidaritatea. Pentru că prietenul la nevoie se cunoaște, UE a mobilizat resurse fără precedent, în valoare de aproximativ a 20 de miliarde de lei pentru a sprijini Moldova în depășirea mai multor crize. În preajma aniversării statutului de țară candidată la UE, putem constata eforturile instituțiilor și cetățenilor în sprijinirea procesului de ingerare în UE, care va ajuta Moldova să asigura statul de drept, egalitatea de șansă, dezvoltarea economică și o justiție echitabilă pentru toți”, a declarat Jānis Mažeiks.
Totodată, ambasadorul UE la Chișinău susține că R. Moldova a ales calea spre un destin mai bun, iar în data de 1 iunie, țara noastră se va afla în centrul Europei ca „o platformă de promovarea dialogului politic și cooperare”.
„Moldova a ales calea spre un destin mai bun! La 1 iunie Moldova se va afla în centrul Europei ca o platformă de coordonare strategică pentru țările europene, pentru a promova dialogul politic și cooperarea. Dragi prieteni, în această zi permiteți-mi să vă asigur că UE va fi mereu alături de voi pentru o țară de succes, în sprijinul întregului popor al Moldovei. Împreună suntem puternici. La mulți ani, Europa!”, a spus ambasadorul UE în R. Moldova.
Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”. Într-un discurs ţinut la Paris în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune.
Practic, ministrul francez a propus crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinate cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict ce a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
De-a lungul timpului, ziua de 9 mai a fost subiect de dispută pentru moldoveni, unii alegând să sărbătorească Ziua Victoriei, iar alții Ziua Europei.