VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Mircea Geoană: Intensificarea sprijinului pentru Moldova va fi pe agenda reuniunii miniștrilor apărării NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut marți, 7 februarie o întrevedere cu prim-ministrul Natalia Gavriliță la sediul NATO, subliniind angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu Republica Moldova, cu respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a acesteia, informează alianța.

Potrivit comunicatului de presă emis de NATO, Mircea Geoană a mulțumit Moldovei pentru contribuția la misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo și pentru eforturile continue de a reforma și moderniza forțele sale armate.

Secretarul general adjunct al NATO a salutat condamnarea de către Moldova a războiului Rusiei contra Ucrainei și asistența acordată refugiaților ucraineni, în ciuda presiunii economice și a amenințărilor din partea Moscovei. 

Oficialul a adăugat că invazia brutală a Rusiei „a determinat aliații și partenerii să-și revizuiască și să-și consolideze politicile de securitate și apărare”. 

La Summitul NATO din 2022 de la Madrid, Aliații NATO au convenit să-și intensifice sprijinul pentru a ajuta Moldova să-și consolideze reziliența și pregătirea civilă. Acest lucru se adaugă la anii de sprijin NATO în domenii precum distrugerea pesticidelor periculoase, îmbunătățirea apărării cibernetice și îmbunătățirea bunei guvernări în forțele armate. 

Secretarul adjunct NATO a menționat că sprijinul personalizat pentru Moldova va fi pe ordinea de zi atunci când miniștrii apărării din țările membre ale NATO se vor reuni la Bruxelles în februarie.

„Republica Moldova este un partener apropiat și important al Alianței Nord Atlantice. În ultimii 30 de ani, NATO și Moldova au cooperat pe numeroase paliere. Ieri, am reconfirmat disponibilitatea NATO de a continua aprofundarea parteneriatului nostru.

La Summitul NATO de la Madrid, aliații au convenit să-și intensifice sprijinul pentru Moldova, în vederea consolidării rezilienței și pregătirii civile, iar acest subiect va fi pe ordinea de zi atunci când miniștrii Apărării NATO se vor reuni la Bruxelles, luna aceasta”, a scris Mircea Geoană pe Facebook.

La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că autoritățile de la Chișinău susțin eforturile de coordonare dintre Nato și Uniunea Europeană în implementarea practică a asistenței statelor partenere, cum ar fi R. Moldova.

„Această întrevedere este o reiterare a sprijinului din partea Alianței NATO într-o perioadă foarte complicată pentru noi, după declanșarea războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei. Această asistență care este pusă în discuție va influența atingerea de către R. Moldova a standardelor democratice și implementarea reformelor în toate sectoarele naționale, inclusiv reziliența în domeniul apărării și securității”, a menționat Natalia Gavrilița în cadrul conferinței de presă susținută în comun cu Secretarul general adjunct al NATO la sediul Alianței din Bruxelles.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.