VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Victor Suruceanu: Dacă Ucraina reușește să învingă cu ajutorul Occidentului, atunci avem șansa ca problema transnistreană să fie rezolvată

Diaspora care a plecat din R Moldova în anii 2000, sau puțin după, e cea care a muncit pe șantierele de construcție și-a întreținut bătrâni care și-au permis să plătească. Ba chiar în Italia a apărut și cuvântul badantă, care e fix despre îngrijitori de bătrâni. Cum o să fie când revine acasă diaspora de care R Moldova nu uită? O convorbire cu Victor Suruceanu care de aproape 20 de ani s-a stabilit în Israel.

Victor Suruceanu: Eu sunt plecat din anul 2006, până atunci am activat la Fabrica de vinuri din Zubrești în calitate de inginer-tehnolog, treburile mergeau tot mai prost și mai prost, Federația Rusă mai stopa producția noastră de fructe, mere, vinuri, mai aveau pretenții că nu sunt de calitate și la Fabrica de vinuri mergeau lucrurile tot mai rău. De aceea am fost nevoiți să plecăm în străinătate. De ce am ales Israelul? Pentru că s-a dovedit că soția are niște rădăcini evreiești, tatăl ei a fost evreu și am hotărât să emigrăm anume în Israel.

Vocea Basarabiei: Au trecut 17 ani de când ați ales să plecați în Israel. Ce ați făcut, ați obținut cetățenia Israelului, v-ați integrat ușor în societatea de acolo? A fost ușor să găsiți un job, o slujbă unde să obțineți un salariu pe potriva așteptărilor dvs.?

Victor Suruceanu: Chiar dacă pare de mirare, m-am încadrat din prima zi. Mare mi-a fost mirarea când pe 4 mai, când am aterizat cu avionul pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, exact în aceeași zi am primit cetățenie, pe loc, în câteva ore. Evident, am rămas stupefiat. Când am venit în Israel, aveam 56 de ani și mă gândeam că poate vom mai lucra ceva până la bătrânețe, așa a și fost, mi-am găsit ușor de lucru. Salariul în comparație cu salariul pe care l-am avut în Moldova era de vreo 10 ori mai mare, dacă acolo aveam un salariu de 550 de lei pe vremea ceea, prefăcut în dolari îmi ieșea 47 de dolari pe lună. Eu când le spuneam la aceștia de aici din Israel care era salariul meu de inginer cu o vechime în muncă de 26 de ani, lor nu le venea a crede – cum 47 de dolari? Nu poate să fie așa ceva. Pe când aici salariul minim era undeva 1.500-2.000 de dolari. 

Vocea Basarabiei: Și deja v-ați gândit că rămâneți acolo pentru totdeauna?

Victor Suruceanu: Nu m-am gândit că o să rămânem pentru totdeauna, dar s-a întâmplat așa că în fiecare an veneam în Moldova, fiindcă acolo ne-a rămas și o casă, mai veneam și mai reparam câte ceva în gospodărie. Aici, în Israel, am lucrat lăcătuș-sudor aproape 15 ani, cu un salariu între 1.500 și 2.200 de dolari. Dar apartament aici nu am reușit să cumpărăm, pentru că din anii 2007-2008 s-au scumpit brusc, de 2-3 ori, și-i aproape imposibil de cumpărat un apartament, întrucât unul mai modest așa costă 1 milion 400 de mii de șekeli, dacă să luăm în comparație cu dolarul e foarte scump. Și, în genere, viața e mai scumpă în Israel chiar și decât în țările europene.

Vocea Basarabiei: Și dvs. ați decis că rămâneți acolo pentru totdeauna?

Victor Suruceanu: N-am decis, dar deocamdată trăim așa. Am și două fiice, care au învățat aici la Universitatea din Ierusalim, dar una s-a căsătorit în Moldova și își face activitatea în Chișinău, acolo trăiește, iar a doua fată trăiește cu noi împreună.

Văd că treburile merg spre bine, Moldova merge pe calea europeană, dacă se mai aranjează situația și dacă vom mai lupta cu birocrația și cu problemele interioare ale țării, atunci poate-poate să ne și întoarcem înapoi. Adică depinde de situație.

Vocea Basarabiei: Dar acum, pentru dvs. mai este principial – rămâneți acolo pentru totdeauna sau reveniți în Republica Moldova?

Victor Suruceanu: Depinde cum vor evolua evenimentele din Republica Moldova, văd că treburile merg spre bine, Moldova merge pe calea europeană, dacă se mai aranjează situația și dacă vom mai lupta cu birocrația și cu problemele interioare ale țării, atunci poate-poate să ne și întoarcem înapoi. Adică depinde de situație.

Vocea Basarabiei: Dar știți cum se spune aici în Republica Moldova? Că cei plecați așteaptă ca cineva să schimbe situația în bine și ei să vină pe de-a gata sau vin și cei din străinătate să pună umărul la schimbări?

Victor Suruceanu: Fără doar și poate că majoritatea care au plecat peste hotare au văzut și altă viață, altă situație și, desigur, au plecat cei care erau mai activi, mai energici, chiar și intelectualitatea – mulți medici, mulți pedagogi au plecat peste hotare. Și dacă ei se întorc, cine o să refacă situația aceasta? Sigur că majoritatea intelectuală, fără doar și poate, dar eu socot că în primul și în primul rând trebuie puse pe picioare educația și școala, întrucât bazele societății sunt oamenii cu carte. Deocamdată, treburile se mișcă anevoios.

Republica Moldova a rămas acum cu 2 milioane 600 mii de oameni, restul au plecat în lumea largă…

Vocea Basarabiei: Deseori apare întrebarea – de ce acolo, în Israel, s-a putut ca într-un timp nu chiar atât de îndelungat țara să fie în dezvoltare și cetățenii de acolo să aibă un trai decent? Ce se spune despre Israel? Că acolo legumele cresc și pe piatră, că au și ei un conflict în imediata lor vecinătate, cu Palestina, că ar fi multe asemănări între Israel și Republica Moldova, doar că acolo lucrurile au mers mai repede spre bine, dar în Republica Moldova mai încet. De ce?

Victor Suruceanu: Exact. Chiar am fost foarte mirat, când am văzut Israelul, ca stat format în ‘47, când am venit aici în 2006, adică în 2007 se împliniseră 60 de ani de când s-a format Statul Israel și e înflorit ca o floare. Însuși Israelul e construit pe pustiu, dar oamenii harnici, oamenii care și-au pus un țel ca să-și facă un trai, o țară, cu toate că sunt atâtea probleme, conflicte cu Siria, cu Egiptul, cu Iordania au reușit să pună țara pe picioare. Și, într-adevăr, e o țară minunată, extraordinară. Noi am putea face același lucru, după teritoriu suntem aproape egali, Israelul e puțin mai mare, dar jumătate din partea de sud până la Marea Roșie e numai pustiu și munți, adică nu e o parte populată, mai trăiesc acolo niște beduini, popoare care migrează, cresc diferite animale, oi, cămile, dar sunt foarte puțini, dar o jumătate de țară, să zicem așa, are o populație de 8 milioane de cetățeni pe un teritoriu care-i comparabil cu cel al Republicii Moldova. Republica Moldova a rămas acum cu 2 milioane 600 mii de oameni, restul au plecat în lumea largă.

Aud limba română la fiecare pas, dimineața majoritatea pe biciclete se duc la lucru, la ora 6 ei deja sunt încadrați în muncă. Și sunt mulțumiți, fiindcă, într-adevăr, la construcții se câștigă foarte bine.

Vocea Basarabiei: Și acolo, în Israel, este o diasporă destul de numeroasă, mulți din cetățenii Republicii Moldova muncesc în baza contractelor, pentru că e o cerință pe care o înaintează Israelul pentru cei care vor să meargă să muncească acolo să fie cu activitatea legalizată. Cum sunt tratați moldovenii acolo, cum se afirmă ei?

Victor Suruceanu: Da, așa este. Femeile îngrijesc mai mult de oamenii în vârstă, majoritatea care îngrijesc de așa familii sunt din Republica Moldova, din Ucraina, mai sunt de prin Nepal, din Filipine, dar majoritatea sunt din Republica Moldova. Și bărbații muncesc în construcții, mai ales băieții care sunt mai dibaci și care au o profesie de constructor. Aud limba română la fiecare pas, dimineața majoritatea pe biciclete se duc la lucru, la ora 6 ei deja sunt încadrați în muncă. Și sunt mulțumiți, fiindcă, într-adevăr, la construcții se câștigă foarte bine, eu am lucrat lăcătuș-sudor oficial, ca cetățean al Israelului, dar eu aveam un salariu mai mic decât băieții care lucrează în construcții. Așa că aici, într-adevăr, se poate de câștigat un ban ca să-ți faci un viitor.

Vocea Basarabiei: Despre Republica Moldova acolo se cunoaște, pentru că cetățeni din Republica Moldova au reușit să ajungă inclusiv în fruntea acestui stat, să facă parte din conducerea țării. Ne referim la cel care a fost în fruntea Ministerului de Externe, în fruntea Ministerului Apărării. Credeți că și acest lucru ajută?

Victor Suruceanu: Da, merge vorba de dl Lieberman, originar din raionul Orhei, și-a făcut studiile la Universitatea Agrară din Chișinău și a emigrat în Israel pe când era încă student. Într-adevăr, este un om politic cunoscut în întreg Israelul, îl cunosc bine și-i vorbitor de limbă rusă. Desigur, puțini cunosc că dl Lieberman e anume din Republica Moldova, el e cetățean al Israelului de prin anii ’70, a venit încă fiind băiat tânăr, și-a făcut carieră politică.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. acolo participați la vot, având cetățenia Israelului?

Victor Suruceanu: Sigur că da! Chiar în 2006 când am venit, undeva la începutul lunii iulie erau alegeri, eu eram cetățean cu drept de vot și am fost la alegeri.

Vocea Basarabiei: Și care sunt partidele care vă insuflă mai multă încredere acolo?

Victor Suruceanu: Ceea ce aici mai interesant e că sunt multe partide religioase.

Vocea Basarabiei: Votați și acolo, dar votați și atunci când sunt scrutine electorale în Republica Moldova?

Sigur că da, am mers la alegeri. Eu trăiesc într-un oraș, Ashdod, situat între Tel Aviv și Gaza, suntem cam la mijloc. În orașul Ashdod am avut un loc unde am putut să votăm, s-a deschis o secție de votare.

Vocea Basarabiei: Mai ușor era să știți cui dați votul acolo pentru politicienii din Israel sau pentru politicienii din Republica Moldova?

Victor Suruceanu: Sigur că noi suntem mai mult la curent cu situația din Republica Moldova decât cu cea din Israel. De ce? Fiindcă avem mai multe surse de informație, avem internet, avem televiziune, putem să ne orientăm foarte ușor, dar ca să participăm mai activ la scrutinele din Israel trebuie să cunoaștem bine limba, dar limba noi o cunoaștem mai mult la nivel de comunicare, noi nu am învățat la școală anume în ebraică, dar ne descurcăm.

Vocea Basarabiei: Cine din politicienii din Republica Moldova vă insuflă încredere?

Victor Suruceanu: Desigur că actualul partid de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate. Merge pe o cale bună, sigur că au probleme, pentru că nu avem cadrele necesare, abia ieșim din găoace, noi am fost tot timpul sub influența Federației Ruse, noi și acum avem o mulțime de agenți de influență din Federația Rusă care influențează grozav în perioada de scrutin, de aceea vine destul de greu, dar trebuie de luptat cu asemenea manipulatori ai opiniei publice.

Vocea Basarabiei: Dar ați văzut ce a spus Serghei Lavrov? Că Republica Moldova e condusă de Maia Sandu, Maia Sandu are cetățenia României, Maia Sandu vrea să ducă Moldova în NATO…

Victor Suruceanu: E aceeași propagandă. Cine împrăștie toată informația aceasta? Sigur că anume manipulatorii care vor să ne țină în sfera de influență a Federației Ruse, asta-i fără doar și poate. Observați acum cu războiul acesta din Ucraina, majoritatea vorbitorilor de limbă rusă au informație numai de pe canale rusești și ei sunt orientați numai spre Rusia și ei socot că da, Rusia face un lucru bun în Ucraina, că Ucraina nu a fost ca stat, că a fost cândva o singură Rusie. Păi da, dar vremurile trec, situația se mai schimbă, Uniunea Sovietică s-a destrămat, a fost înțelegerea că Ucraina este stat independent și Occidentul a fost ca un garant al Ucrainei, și acum vedeți ce se întâmplă. Armamentul nuclear l-au cedat Rusiei și ei s-au folosit de moment și acum avem ceea ce avem.

Dacă Ucraina reușește să învingă cu ajutorul Occidentului, atunci avem o șansă, într-adevăr, să fim o țară integrată cu Transnistria.

Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova are un conflict nesoluționat, conflictul transnistrean, unii acum acreditează ideea că ar putea să se ajungă la reunificarea celor două maluri ale Nistrului. Credeți că va fi ușor?

Victor Suruceanu: Nu va fi ușor, dar avem o șansă. Dacă Ucraina reușește să învingă cu ajutorul Occidentului, atunci avem o șansă, într-adevăr, să fim o țară integrată cu Transnistria și sper că dacă influența mass-mediei rusești o să fie mai redusă, atunci e posibil ca majoritatea locuitorilor din Transnistria să înțeleagă că nu au altă alternativă, unica reușită e să meargă împreună cu Republica Moldova spre Europa. Să fim o țară membră a Uniunii Europene ca toate țările civilizate din Europa.

Vocea Basarabiei: Ce sfat aveți pentru cei care stau cu mâna pe valiză și vor să plece în străinătate? Și credeți că ar putea să revină mulți acasă din cei plecați, sunt peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova aflați peste hotare?

Victor Suruceanu: Eu socot că dacă se va schimba situația înspre bine și această guvernare va reuși să lupte cu birocrația și va înlătura multe probleme…

Vocea Basarabiei: Dar care alte probleme trebuie soluționate, în viziunea dvs.?

Victor Suruceanu: Corupția, în primul rând, și birocrația.

Vocea Basarabiei: Apropo, acolo în Israel este un politician fugar, Ilan Șor. Ați auzit de el, știți că este acolo?

Victor Suruceanu: Da, sigur că da! El trăiește în Netanya, ceva mai la nord de Tel Aviv. Israelul nu-și extrădează cetățenii, dar dacă justiția noastră va avea dovezi convingătoare, sper că s-ar putea de rezolvat această problemă.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți dvs. o luptă aprigă dusă împotriva corupției și o reformă făcută în justiție, ce rezultate ar trebui să se livreze în Republica Moldova, ca cetățenii să recâștige încrederea în justiție?

Victor Suruceanu: Trebuie de făcut unele transformări în justiție ca toate încălcările să poată fi rezolvate mai operativ, mai repede, fiindcă chiar vedem că însuși Dodon a fost în arest la domiciliu, după asta nu s-a demonstrat și l-au eliberat sau că are mulți susținători în justiție care îl pot apăra. Reforma în justiție se face anevoie, cu greu, eu aș zice că avem nevoie de o Codruța Kövesi, care în România a făcut multă zarvă în justiție și a făcut pe dreptate. E o problemă mare, într-adevăr, dar sperăm că încet-încet se va rezolva.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.