VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/Igor Grosu la București: „Aceste crize ne arată cine ne sunt prieteni adevărați şi cine falşi. Mulțumesc, România pentru sprijinul dezinteresat”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut marți, 1 noiembrie, un discurs la Conferința „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, care se desfășoară la București, în cadrul căruia a menționat faptul că agresiunea Rusiei în Ucraina a declanşat o serie de crize de ordin energetic, economic, umanitar cărora trebuie să le facem faţă cu toţii. Șeful Legislativului a declarat că „aceste crize ne arată cine ne sunt prieteni adevăraţi şi cine falşi” și a mulțumit României pentru sprijinul dezinteresat acordat Republicii Moldova.

„Acum un an, aici la București, exprimam gratitudinea pentru sprijinul frăţesc pe care România ni l-a acordat în pandemie. Dar astăzi, încercări şi mai mari s-au abătut peste regiunea noastră, în imediata noastră vecinătate. Agresiunea Rusiei în Ucraina pune la grea încercare pacea şi întregul sistem de securitate internaţional, a declanşat o serie de crize de ordin energetic, economic, umanitar cărora trebuie să le facem faţă cu toţii.

Aceste crize ne arată cine ne sunt prieteni adevăraţi şi cine falşi. Și noi o spunem de fiecare dată, cu voce tare, nu în șoaptă cum o făceau alții, „Mulțumesc, România pentru sprijinul dezinteresat. Pentru donații, pentru gaze, pentru lumină, pentru că putem reuși în mod practic să ne conectăm la Europa”.

Astăzi, am venit în Parlamentul României însoțit de două doamne: președinta Maia Sandu și președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, pentru a vă vorbi despre importanța femeilor în actul guvernării. La acest capitol, noi ca țară putem oferi un exemplu de leadership feminin la cele mai înalte niveluri în stat: o femeie Președintă; o femeie Prim-ministră; o femeie președintă la Curtea Constitutionala, o femeie în fruntea Procuraturii Anticorupției, o ministră a Afacerilor Interne; 40 de femei deputate.

Fiind înconjurat de atâtea femei-lidere, am avut nenumărate ocazii să învăț din inteligența, capacitatea de organizare, empatia și creativitatea doamnelor. Dar și să înțeleg că e nevoie să sprijinim fetele și femeile să-și împlinească potențialul și să contribuie la dezvoltarea societăților noastre.

Din acest punct de vedere, putem spune cu certitudine că Republica Moldova reprezintă un exemplu de urmat pentru multe țări, dar și instituții internaționale. Mă bucur să constat că experiența noastră inspiră și alte state să aprobe cote de reprezentare în organele lor legislative. Eu sunt mândru că Republica Moldova are o femeie președintă, care demonstrează prin atitudinea și acțiunile ei că și o țară mică poate fi respectată, că o țară mică poate avea o inimă mare și poate fi puternică în cele mai grele timpuri. Sunt bucuros că fetele mele și toate fetele din Moldova vor fi motivate și inspirate să-și îndeplinească visurile și să devină ce-și doresc.

În 2019, când Partidul Acțiune și Solidaritate avea doar 15 deputați, deputata PAS, Doina Gherman, a insistat ca pe lângă cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe să fie introdusă și cerința de minimum patru candidate la fiecare 10 locuri în listele de partide pentru alegerile parlamentare.

Astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova, sunt 40 de femei deputate din 101, ceea ce reprezintă circa 40%, iar Partidul Acțiune și Solidaritate este reprezentat în Parlament de 26 de femei deputate, ceea ce reprezintă 41% din numărul de 63 de deputați din Fracțiunea PAS.

Partidul PAS a susținut întotdeauna cota reprezentativității de gen și a respectat norma prevăzută de lege care presupune o cotă minimă de reprezentare de 40% la constituirea forurilor de conducere a partidelor politice. Astfel, și la alegerile din cadrul Congresului al III-lea al PAS, în Biroul Permanent Național al PAS au acces 16 femei ceea ce reprezintă 42% din numărul total al BPN al PAS.

După lungi discuții, Republica Moldova, după cum știți, a ratificat, în octombrie 2021, Convenția Consiliului Europei cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul – cel mai complex document internațional care abordează problema violenței domestice. Pe 1 mai 2022, Convenția a intrat în vigoare în Republica Moldova. Ratificarea Convenției de la Istanbul e un lucru foarte important, dar nu si suficient. Este doar un început în lupta cu violența împotriva femeilor și fetelor. Convenția trebuie pusă în aplicare la toate nivelurile.

În 2022, la Chișinău, în Parlamentul Republicii Moldova, a fost lansată Platforma Femeilor Deputate -un instrument util pentru promovarea dialogului și a soluțiilor comune, nepartizane, pentru problemele cu care se confruntă femeile, copiii, bătrânii, categoriile defavorizate în Republica Moldova.

Republica Moldova a înregistrat rezultate bune, care merită apreciate și valorificate, în ceea ce privește egalitatea de gen, dar cele mai mari schimbări abia urmează – și trebuie să le facem împreună. În calitate de președinte a Parlamentului, președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și ca fiu, soț, tată, femeile vor avea mereu parte de susținere și încurajare.

Noi trebuie să încurajăm și să susținem implicarea mai activă a femeilor în viața social-politică a țării. Știm acest lucru cu toții. Nu este nevoie să ne convingem reciproc. Ce este nevoie e să facem acțiuni concrete pentru ca femeile să participe mai mult în viața politică.

Ce aduc femeile in politică? În primul rând, aduc mai mult discernământ şi echilibru. Într-un domeniu atât de competitiv şi agresiv, cum este politicul, aceasta calitate este extrem de importantă. Trăim într-o lume unde e nevoie de fermitate și corectitudine. Totodată, sunt mai empatice şi sensibile la problemele celor nevoiaşi. Iar pentru un politician modern, aceasta este una dintre calităţile fundamentale.

Nu voi continua aici şirul de virtuţi pe care le au femeile în politică, de teamă să nu scap vreuna şi să risc o sentinţă pe măsură.

Îmi doresc mult ca modelul pe care l-a adoptat Republica Moldova în domeniul egalităţii de gen să fie îmbrăţişat de cât mai multe state şi sper că această conferinţă să fie un prilej de împărtăşire a experienţei noastre”, a declarat Igor Grosu.

Conferința „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, este organizată de Senatul României sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. La eveniment a ținut un discurs și Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

La București, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va avea întrevederi cu Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, și va fi primit la Palatul Elisabeta de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

Citește și:VIDEO/ Președinta R. Moldova, discurs în Parlamentul României: „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli. Niciun stat nu poate rezistă singur unei astfel de agresiuni”

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.