VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Președinta R. Moldova, discurs în Parlamentul României: „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli. Niciun stat nu poate rezista singur unei astfel de agresiuni”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut marți, 1 noiembrie, un discurs în Parlamentul României, unde a atras atenția că „pentru Rusia nu există nici limite, nici reguli, așa că suntem cu toții în pericol”. Șefa statului a subliniat că cetățenii R. Moldova își doresc să facă parte din „familia europeană și să aibă șansa unei vieți în libertate și pace”.

„Pentru mine, în aceste vremuri, e o imensă responsabilitate, voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei, ca oamenii să trăiască în pace, liberi și demni la ei acasă. Sunt onorată să fiu azi aici și să pot mulțumi României. Ne dorim cu ardoare să fim parte din marea familie europeană. Trei decenii  am stagnat într-o zonă gri.

Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască în zona gri, fără șansa unei vieți normale, o viață normală așa cum au văzut în țări europene. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii, apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând efectiv la gestionarea efectelor războiului. Azi, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război pentru că a crezut că i se permite orice.

Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut?

Asta arată că suntem cu toții în pericol pentru că pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite, niciun stat nu poate rezistă singur unei astfel de agresiuni. Ucraina nu ar fi reușit de una singură, Rusia a sperat că va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutorul Ucrainei.

Moldova s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere, am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit dar ne-am solidarizat pentru pace. Deși avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. În acest vremuri tragice, ne bazăm pe lumea liberă, ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe Republica Moldova, ca garant al păcii și al securității. Pentru asta au luptat sincer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ, oameni de valoare care își îndeplinesc datoria, care muncesc onest, care vor să fie respectați la ei acasă, care spun „vă rog” și „mulțumesc”. 

Azi, în numele Republicii Moldova, vă spun „mulțumesc” și în numele tuturor cetățenilor noștri „vă rog”. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape și vă rog să ne rămâneți aproape, ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace într-o casă comună europeană, să trăim mai puternici în democrație, iar Prutul să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografe, școli, inovații, valori, oameni”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează marți, 1 noiembrie, o vizită de lucru la București.

Șefa statului participă la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României. 

Totodată, marți, Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.