VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Elicopterul „Black Hawk” a survolat Chișinăul cu drapelele R. Moldova și UE

De Ziua Europei, elicopterul „Black Hawk” a survolat Chișinăul cu drapelele R. Moldova și Uniunii Europene (UE). Un anunț în acest sens a fost făcut de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

De Ziua Europei, celebrăm unitatea și camaraderia arborând drapelul Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene deasupra capitalei țării noastre.

Astfel, încheiem simbolic antrenamentele forțelor cu destinație specială din Moldova și Polonia printr-un exercițiu demonstrativ comun al polițiștilor, cu implicarea elicopterului „Black Hawk”, se menționează în mesajul postat de către reprezentanții MAI.

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai și se dorește a fi o zi în care cetățenii Uniunii Europene să simtă că fac parte dintr-o mare familie ce împărtășește aceleași valori. În această zi se sărbătorește pacea şi unitatea în Europa. 

Data de 9 mai este ziua istorică în care a fost pronunţată „Declaraţia Schuman”.  Într-un discurs ţinut la Paris în 1950, ministrul de atunci al afacerilor externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune.

Practic, ministrul francez a propus crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinate cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict ce a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

De-a lungul timpului, ziua de 9 mai a fost subiect de dispută pentru moldoveni, unii alegând să sărbătorească Ziua Victoriei, iar alții Ziua Europei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.