VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Dischinezia biliară: De ce apare boala și cum o recunoști 

O durere similară cu cea cauzată de calculii biliari poate să apară uneori la persoanele care nu au litiază biliară. Dischinezia biliară este o boală enigmatică, însă importantă pentru a fi luată în considerare la pacienții cu durere abdominală sub rebordul costal drept. 

Se manifestă prin durere de tip biliar în absența altor cauze ca litiază biliară,  stază biliară, microlitiază sau microcristale biliare.  

Cauza exactă este necunoscută. Se consideră că dischinezia biliară se datorează unei tulburări de motilitate a vezicii biliare în care peretele acesteia nu se contractă normal pentru a elimina bilă în intestinul subțire. Tulburarea de motilitate poate să apară că urmare a unor boli metabolice care afectează în general motilitatea tractului digestiv, inclusiv a vezicii biliare sau unei modificări primare a motilității vezicii biliare.

Semnele clinice sunt:  dureri de tip biliar care mai degrabă nu sunt redate de colici abdominale, ci sunt constante și de intensitate variabilă. Durerile de tip biliar sunt când pacientul suferă de disconfort intens localizat sub rebordul costal drept, aceste dureri pot iradia în spate, mai ales în umărul sau omoplatul drept. Durerile se asociază frecvent cu transpirații, greață și vărsături. 

Intensitatea durerii poate fi moderată sau severă.

Asocierea cu anumite alimente cum ar fi cele grase, este frecventă, însă nu este cauza directă. La unii pacienți, durerea este nocturnă, cu apariția maximă în jurul miezului nopții. Durerea se repetă, apare la intervale variabile și, de obicei, nu este zilnică.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.