VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Directorul Serviciului Vamal: „24 de angajați, suspendați din funcție pentru acte de corupție. Mai mulți vameși, prinși în flagrant cu luare de mită”

24 de angajați ai Serviciului Vamal (SV) au fost suspendați din funcție pentru acte de corupție și sunt cercetați prin prisma unor investigații complexe, iar mai mulți vameși au fost prinși în flagrant cu luare de mită. Declarațiile au fost făcut de către directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, unde a vorbit despre corupția de la vamă și problemele cu care se confruntă SV.

La moment avem 24 de persoane suspendate din funcție pentru acte de corupție, respectiv în majoritatea cazurilor dosarele sunt transmise în judecată și pe acest motiv ei sunt suspendați din funcție. Și acesta iarăși este un minus pentru Serviciul Vamal, pentru că în aceste 24 de funcții nu activează oameni și, respectiv, se complică lucrurile, întrucât pe anumite segmente noi nu reușim să facem față tuturor problemelor. Pe persoanele cu acte de corupție au fost pornite niște cauze penale, întreprinse măsuri speciale de investigație, mai mulți vameși au fost prinși în flagrant delict cu luare de mită”, a declarat directorului Serviciului Vamal.

Întrebat care sunt schemele de corupție și contrabandă din vamă, directorul SV a declarat că nedeclararea mărfurilor importate în țară sau declararea incorectă a acestora fac obiectul contrabandei.

Schemele, vă explic în felul următor… Contrabanda este un fenomen care există în cele mai dezvoltate țări și peste tot există, noi o să luptăm, lupta cu contrabanda o să fie o luptă continuă, tot depinde deja de proporții. Noi am ajuns la concluzia că nu sunt contrabandă, când vorbim de contrabandă – vorbim de infracțiune de contrabandă. Noi nu avem atât de multe infracțiuni, avem mărfuri nedeclarate sau declarate incorect până la 400 de mii. Dacă mărfurile respective nu depășesc suma de 400 de mii, iată noi o problemă de bază pe care o avem este importul acestor bunuri – și uzate, și nu, de care doriți – din Uniunea Europeană cu microbuzele. Și acum noi încercăm cumva, este vorba și de bunurile din colete, să le spunem așa, ca să fie mai clar termenul, noi le spunem bagaje neînsoțite, care urmează a fi impozitate de la zero. Cu părere de rău, avem foarte mulți conaționali de-ai noștri care sunt plecați peste hotare, cum popular spunem noi, în diasporă, mulți din ei transmit anumite bunuri acasă, prin aceste colete pe care le transmit acasă și unii deja încearcă să profite de chestia dată și prin coletele acestea neînsoțite transmit bunuri pentru larg consum”, a argumentat Igor Talmazan.

O altă problemă cu care se confruntă Serviciul Vamal sunt vehiculele declarate prin acțiune și care nu au fost scoase de pe teritoriul R. Moldova, susține directorul Serviciului.

Mai sunt probleme cu mijloacele de transport, care sunt declarate prin acțiune și n-au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. La moment, noi avem 156 de mii de mijloace de transport declarate prin acțiune care nu au mai părăsit Republica Moldova”, a conchis Talmazan.

Igor Talmazan: Într-un an de zile de când sunt la Serviciul Vamal n-am tolerat nici un fel de scheme / VIDEO

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.