VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Comisia Europeană propune plafonarea tarifelor de achiziție a gazelor rusești, dar și reducerea consumului de electricitate la orele de vârf

Comisia Europeană propune plafonarea tarifelor de achiziție a gazelor rusești, dar și o țintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf, la nivelul întregii Uniuni Europene. Producătorii de energie, dar și cei de petrol și gaze vor plăti taxe de solidaritate, pentru ca statele să subvenționeze prețul plătit de consumatori.

Principalele propuneri ale Comisiei Europene, anunțate de Ursula von der Leyen:

  • O țintă obligatorie de consum de electricitate la orele de vârf, la nivelul UE.
  • Un barem pentru câștigurile pe care le au companiile care vând energie electrică. Au venituri enorme, la care nici n-au visat până acum și pe care nu le pot reinvesti. Veniturile nu reflectă costurile de producție. Este timpul ca consumatorii să obțină prețuri reduse pentru energia din surse regenerabile. Vom propune redirecționarea veniturilor excendetare către susținerea consumatorilor.
  • O contribuție de solidaritate a companiilor ce produc energie din combustibili fosili (țiței și gaze). Și acestea au profituri enorme. Toți trebuie să contribuie la rezolvarea problemelor. Țările membre au nevoie să redirecționeze bani pentru familiile care au probleme în a-și plăti facturile.
  • Suport de finanțere pentru companiile de utilități energetice. Acestea trebuie sprijinite pentru a face față volatilității piețelor, în condițiile în care ele trebuie să suporte din buzunarul propriu sume mari pe care nu le vor putea susține la nesfârșit. Ne vom actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat.
  • Vrem să micșorăm prețul gazului. Vom cere o plafonare a prețurilor de achiziție pentru gazul rusesc. Sancțiunile noastre afectează la nivel macro economia rusească, știm acest lucru. Obiectivul este acela de a tăia veniturile obținute de Rusia din gaze naturale. Se văd deja rezultatele eforturilor noastre – la începutul războiului, importam 40% din necesarul de gaze din Rusia, acum doar 9% din tot ce utilizează UE mai vine de acolo.

În încheiere, doamna von der Leyen a mai spus că “măsurile vor arăta solidaritatea statelor membre și voința pentru a depăși împreună criza energetică”.

Președintele Comisiei Europene nu a menționat o eventuală decuplare a prețului gazelor naturale de cel al energiei electrice, măsură discutată anterior. Totuși, plafonarea prețurilor de achiziției din Rusia, poate influența semnificativ și tarufele la energie.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.