VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Macron şi 12 miniştri efectuează o vizită la Barcelona în prima zi de manifestaţii împotriva reformei pensionării

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi o parte a Guvernului său urmează să efectueze o vizită la Barcelona, pentru a semna un tratat de prietenie cu Spania, la 19 ianuarie, în prima zi de manifestaţii împotriva reformei pensionării.

Cotidianul catalan La Vanguardia scrie că Emmanuel Macron şi 12 miniştri francezi urmează să participe, la 19 ianuarie, la un summit francezo-spaniol, la Barcelona.

Guvernul a anunţat că premierul Elisabeth Borne urmează să nu-l însoţească pe Emmanuel Macron la summit, pentru ca cei doi reprezentanţi ai Executivului să nu se afle în afara teritoriului francez în acelaşi timp, iar unul să gestioneze situaţia din ţară.

Din delegaţia lui Macron urmează să facă parte miniştrii Apărării Sébastien Lecornu, Justiţiei Éric Dupond-Moretti, Muncii Olivier Dussopt, Educaţiei Pap Ndiaye şi însărcinat cu Afaceri Europene Laurence Boone.

Autorităţile spaniole pregătesc de mai multe luni acest eveniment, care s-a lovit de unele divergenţe între cele două ţări, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, în dosarul gazoductului ”MidCat”, un subiect soluţionat recent printr-un acord.

Franţa şi Spania urmează să semneze joia viitoare un ”Tratat de prietenie şi cooperare” care, potrivit Guvernului spaniol, urmează să poarte numele de ”Tratatul de la Barcelona”.

Potrivit Madridului, acest act urmează să oficializeze o apropiere de Paris, după modelul cuplului francezo-german sau a ”Tratatului de la Quirinal”, ratificat de Franţa şi Italia în noiembrie 2021.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.