VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputat PAS: Avem un angajament puternic de a investi în Armata Națională

Republica Moldova a dublat în 2023 bugetul Armatei Naționale pentru a transmite un semnal partenerilor externi că domeniul Apărării este unul important pentru guvernarea de la Chișinău. O spune deputatul PAS, Dan Perciun, potrivit căruia modernizarea Armatei Naționale nu poate avea loc doar din surse proprii, fiind necesară contribuția partenerilor occidentali.

Pentru anul 2023 bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 650 de milioane de lei față de anul trecut, scrie IPN. Astfel, bugetul destinat apărării constituie în acest an 0,5 % din PIB. Deputații guvernării spun că banii din bugetul de stat sunt insuficienți pentru modernizarea Armatei Naționale.

„În bugetul pentru anul 2023 alocațiile pentru Armata Națională au fost dublate față de anul precedent. Avem un angajament politic puternic de a investi în armata națională în acest an, dar doar cu resursele proprii este dificil să vorbim de o modernizare a Armatei Naționale. Era importantă această majorare din bugetul de stat și ca un semnal pentru partenerii externi, pentru că, dacă ei vin cu suport non-letal, este crucial ca și noi ca guvernare să demonstrăm că am conștientizat importanța. Cu reprezentanții Germaniei s-a discutat și despre donarea de drone și a altor echipamente care ar urma să vină. Blindatele oferite acum vor fi utilizate pentru antrenamente, pentru a obișnui militarii noștri cu acest tip de echipament”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Deși, potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, investițiile în domeniul apărării sunt extrem de importante, spun experții. Necesitatea investițiilor este dictată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Un stat neutru prin definiție înseamnă un stat care este capabil să-și asigure singur apărarea. Elveția care este înconjurată de țări pașnice, prietene, are una dintre cele mai performante armate din lume. Este o țară neutră, dar mult mai militarizată decât multe țări NATO. Neutralitate nu înseamnă să n-ai armată. Este decizia suverană a poporului de a fi stat neutru, dar asta înseamnă că trebuie să fim capabili să ne apărăm, să avem o armată capabilă să răspundă potențialelor amenințări. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, suntem obligați să luăm în considerare o potențială ajungere a armatei ruse către frontiera Republicii Moldova” a spus expertul WatchDog, Valeriu Pașa.

Armata Națională a recepționat un lot de transportoare blindate Piranha din partea Guvernului Republicii Federale Germania. Primele unități au ajuns marți în Republica Moldova. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.