VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Într-o localitate din raionul Taraclia va fi organizat al doilea tur de scrutin, anunță CEC

La scrutinul din 19 noiembrie au fost aleși 273 de primari, dintre care 208 sunt bărbați și 65 sunt femei. Totodată, în localitatea Aluatu, raionul Taraclia va fi organizat turul doi al alegerilor repetate. Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat informații actualizate privind desfășurarea turului II al alegerilor locale generale.

Potrivit autorităților electorale, ieri la urnele de vot s-au prezentat circa 314 mii de alegători, dintre care 55% sunt femei și 45% sunt bărbați.

Conform informațiilor preliminare, în cadrul alegerilor locale desfășurate în două tururi, au fost aleși 895 de primari din cei 898. În cadrul turului II au fost aleși 273 de primari, dintre care 208 (76%) sunt bărbați și 65 (24%) sunt femei. Cel mai tânăr primar ales ieri are vârsta de 23 de ani și este primarul satului Albina din Cimișlia, iar cel mai vârstnic primar are 71 de ani, din comuna Bursuceni, raionul Sângerei.

Totodată, 32 dintre primarii aleși sunt candidați independenți, iar 241 de candidați reprezintă o formațiune politică. Cei mai mulți primari aleși reprezintă Partidul Acțiune și Solidaritate” – 66, urmat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” cu 41 de fotolii de primari. Partidul Social Democrat European a câștigat în turul doi 30 de primării, iar Partidul „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, a obținut 22 de mandate de primar.

Ieri, în 8 localități din țară a avut loc și votarea repetată pentru consiliile locale, iar în 6 dintre aceste localități și a primarilor. Prin urmare, cetățenii cu drept de vot din cele 8 localități și-au ales consilierii în consiliile locale, iar în 5 localități și primarul.

În satul Aluatu, raionul Taraclia, așa cum niciunul dintre candidații la funcția de primar n-a obținut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni, va fi organizat al doilea tur de scrutin. La el vor participa 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi oferite în cadrul alegerilor de ieri. În satele Chioselia Rusă și Cotovscoe diin UTA Găgăuzia CEC a dispus organizarea alegerilor parțiale pe 3 martie 2024.

Legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși și vor atribui și valida mandatele primarilor aleși. În cazul localităților unde a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, vor fi validate mandatele consilierilor și confirmată lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local trebuie să prezinte consiliului electoral de circumscripție consimțământul său de a fi validată în una dintre aceste funcții.

Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care se nimicesc.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.