VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

VIDEO/ Avioanele spion ale NATO au aterizat în România. Vor supraveghea Ucraina

O primă aeronavă de supraveghere NATO (AWACS) a aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, informează Digi24. Aeronavele vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere.

Un avion AWACS are capabilitatea de a supraveghea o zonă mai mare decât suprafața României, iar trei astfel de aeronave pot obține informații din întreaga Europă centrală.

În următoarele zile sunt așteptate să ajungă și celelalte două avioane. Misiunea NATO AWACS din România a militarilor germani va fi condusă de generalul de brigadă Ştefan Neumann.

„Aceasta reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană, a afirmat ambasadorul Peer Gebauer. "Misiunea va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann şi va dura câteva săptămâni. În total, aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocaţi la Baza Aeriană Otopeni în cadrul unei echipe multinaţionale", scrie sursa citată.

Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri. Avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare.

„Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței. În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!” - a transmis pe Facebook ministrul Apărării Naționale a României, Angel Tîlvăr.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat într-o postare pe Facebook că „acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă”. menționând că „Cerul şi teritoriul României sunt în deplină siguranţă”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.