VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/VIDEO/ 31 ani de la fondarea Armatei Naționale- Maia Sandu: Este de datoria noastră să construim o armată modernă, de apărare, profesionistă și bine echipată care să facă față provocărilor

Armata Națională împlinește astăzi 31 de ani de la fondare. Cu această ocazie la Ministerului Apărării au avut loc ceremoniile oficiale la care au participat ministrul Apărării, Anatol Nosatîi, dar și comandantul suprem al forțelor armate, președinta țării, Maia Sandu.

În cadrul ceremoniei ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a vorbit despre starea în care se află Armata Națională, misiunile de succes internaționale realizate de militarii moldoveni și le-a mulțumit în mod special familiilor care îi susțin. Acesta a declarat că armata reprezintă un pilon al stabilității și un garantat al suveranității, independenței și integrității naționale.

„Armata Națională a crescut odată cu Republica Moldova și cu aspirațiile societății noastre moderne și democratice. De-a lungul anilor, instituția de apărare a trecut prin perioade dificile, dar și printr-o serie de transformări și reforme care au avut ca scop modernizarea Armatei Naționale, să se ajusteze la situația actuală, la securitatea națională și regională”, a spus Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

După ce a felicitat contingentul militar cu aniversarea a 31 de ani de la fondare, șefa statului a explicat că datorită  ignoranței și indiferenței față de domeniul apărării, ne-am pomenit într-o situație incertă, când nu ne putem apăra, în caz de un eventual conflict armat.

„Sectorul de apărare a fost ignorat timp de mai mulți ani. Lipsa de viziune și înțelegerea greșită a rolului unei armate au determinat investiții insuficiente și nedorința de a consolida capacitatea de apărare a RM. Am moștenit o armată slăbită, fără tehnică și echipament militar, fără mijloace prin care să-și îndeplinească eficient misiunea. Consecințele acestor politici iresponsabile le simțim cu toții acum mai mult decât oricând, un război nedrept si crunt este chiar la hotarele noastre, în țara vecină.

Maia Sandu se arată convinsă că este datoria țării să construiască o armată modernă, bine dotată și instruită, pentru a putea face față provocărilor, în caz de pericol.

„O armată puternică și bine echipată susține sentimentul de patriotism și consolidează cetățenii în momentele dificile care amenință existența țării. Prin urmare, este de datoria noastră să construim o armată modernă, de apărare, profesionistă și bine echipată care să facă față provocărilor. Suntem în întârziere, dar am convingerea că o să reușim.

Pe arena internațională, Armata Națională a Moldovei colaborează cu ONU, OSCE, Organizația de Cooperare la Marea Neagră și NATO. Relația Republicii Moldova cu NATO se bazează pe respectarea deplină de către alianță a neutralității constituționale.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.