VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Parlicov despre ieftinirea benzinei și scumpirea motorinei

Pentru a doua zi la rând motorina se scumpește în Republica Moldova, deși o scădere pentru cotația petrolului s-a înregistrat marți, când barilul a ajuns la nivelul înregistrat înaintea izbucnirii amplului război din Ucraina. De exemplu, barilul de petrol brent a coborât la 94,37 de dolari.

Despre influența cotațiilor în prețul benzinei și motorinei de la noi, explică la Vocea Basarabiei Victor Parlicov, expert în energetică: „Republica Moldova nu are rafinării proprii și noi importăm produse petroliere gata, prețul cărora este cotat la burse separat de baril. Respectiv prețul plafon de la noi este calculat reieșind din cotațiile Platts. Alt ceva este că, pe fundalul căderii prețurilor la petrol, probabil că vor scădea și cotațiile Platts și asta se va regăsi în prețurile finale la panou, cu un interval de două săptămâni, maxim. Altă explicație decât faptul că pe piețele internaționale cotațiile la motorină le-au depășit pe cele de la benzină nu există. Mai mult ca atât, la noi și componenta de accize la motorină, îi subvenționată nejustificat prea joasă, mai joasă decât la benzină. Respectiv motorina îi la un preț mai jos decât ar trebui să fie”.

Prețul petrolului a scăzut în ultimele zile pe fondul datelor economice sumbre ale principalului cumpărător – China, a cărei bancă centrală a redus dobânzile pentru a stimula economia, care a încetinit neaşteptat în luna iulie, din cauza restricţiilor impuse de autorităţile de la Beijing şi a crizei din sectorul imobiliar.

Pe 18 august, un litru de motorina va costa 25,74 lei, cu cinci bani mai mult, iar benzina va putea fi cumpărată cu 25,72 de lei per litru, cu 15 bani mai puțin.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.