Situația actuală privind livrările de gaze de către concernul Gazprom regiunii transnistrene este una destul de fragilă și nu este deloc sustenabilă pe termen lung. Autoritățile separatiste continuă să beneficieze, de fapt, de gaz gratuit, ceea ce nu satisface pe nimeni, dar asigură stabilitatea politică în regiunea controlată de Rusia. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui interviu oferit pentru EURACTIV.
Potrivit demnitarului, citat de publicația online, ambele părți par suficient de mulțumite de acest status quo. Pentru Rusia, acordul Gazprom permite Moscovei să țină regiunea sub influența ei, în timp ce restul Moldovei continuă să beneficieze de energie electrică produsă în stânga Nistrului cu gaz ieftin.
Totuși, situația este destul de fragilă și nu poate fi deloc sustenabilă pe termen lung, susține Victor Parlicov.
„Eu îl numesc un echilibru instabil. Aceasta nu este o situație care este cea mai bună pentru niciuna dintre părți, dar acesta este cel mai bun compromis pe care îl putem găsi. Pentru observatorii externi, poate părea că Gazprom a cimentat stăpânirea Rusiei asupra Transnistriei. Dar, pe de altă parte, face imposibilă retragerea Moscovei din acord, pentru că aceasta ar fi văzută ca o trădare de către transnistreni, care sunt loiali Rusiei. Pentru Moscova, situația este comparabilă cu a avea „o valiză fără mâner”, ca în expresia – „prea incomod de purtat, dar prea prețios pentru a fi aruncat”. Cred că Rusia este prinsă în acea regiune, au devenit ostatici ai propriei politici”, scrie publicația EURACTIV, care îl citează pe ministrul Victor Parlicov.
În contextul livrărilor de gaze din Rusia, autoritățile separatiste de la Tiraspol trăiesc cu impresie de independență iluzorie, mai adaugă ministrul Energiei. „Dacă Gazprom încetează să furnizeze gaze gratuite acolo, regiunea se prăbușește. Și credem că declanșarea unui astfel de proces nu ar trebui făcută înainte de a fi pregătiți să absorbim consecințele”, susține Victor Parlicov.
Interviul a fost oferit în cadrul desfășurării la Bruxelles a celui de-al IV-lea Dialog Energetic la Nivel Înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană.