VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Herța: Va fi lansat un calculator de eficiență energetică pentru consumatori

În scurt timp urmează să fie lansat un calculator de eficiență energetică, care va arăta fiecare măsură de eficiență energetică și costul estimativ al acesteia. Anunțul a fost făcut de Veronica Herța, director executiv al Asociației Obștești Green City Lab Moldova în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

Veronica Herța afirmă că sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie din țară, cu o pondere de circa 50% din totalul de energie consumat pe țară. Potrivit ei, în ultimul an, cetățenii sunt mai atenți la obiceiurile de consum. Astfel, volumele și de gaz și de energie electrică consumate au fost mai mici comparativ cu anii precedenți.

„În scurt timp urmează să apară un calculator de eficiență energetică, care să permită oricărui consumator, indiferent de faptul că locuiește la casă la sol sau la apartament, să poată să utilizeze datele primare de care dispune privind consumul de resurse energetice. Calculatorul va arăta fiecare măsură de eficiență energetică și care ar fi costul estimativ al acesteia, care va fi perioada de recuperare a investiției”, a precizat Herța.

Potrivit ei, calculatorul urmează să fie lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu suportul financiar al Uniunii Europene și va fi disponibil pe site-ul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Republica Moldova și-a asumat un angajament ferm pentru promovarea energiei durabile. Totodată, datele Agenției pentru Eficiență Energetică semnalează că la nivel de populație se înregistrează o risipă de energie electrică, termică și gaze naturale – intensitatea energetică în Republica Moldova fiind de circa 3 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.