VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Dragalin, despre furtul miliardului: „Eu vreau aceleași răspunsuri și informație ca și restul țării”

În cadrul unui interviu oferit portalului moldova.org, noua șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care și-a început activitatea în cadrul instituției la data de 1 august, a declarat că trebuie să fim conștienți cu toții despre cât de ușor democrația poate ajunge în pericol și cât e de important ca instituțiile statului să fie puternice, respectate de cetățeni și de societate, fapt care ne-ar face pe toți să ne simțim în siguranță.

Șefa Procuraturii Anticorupție a declarat că noua funcție este o schimbare foarte mare pentru ea și o consideră o oportunitate.

„În cariera mea din SUA eu lucram la un alt nivel, eram procuror federal și oricum influențam ce se întâmplă în societate, eu credeam că fac ceva bun pentru comunitatea în care trăiam. Aici am o oportunitate mai mare, am ocazia să lucrez pentru o întreagă țară, la o instituție care, mai ales acum, pentru Moldova este foarte importantă. Moldova merge spre Europa, un moment istoric important și eu o văd ca pe o oportunitate, nu ca pe un risc. Nu știu ce rezultate o să reușim să avem, nu-i garantat nimic, dar cred că e o șansă să învăț și eu lucruri noi și sper să avem succes cu colegii de aici”, a spus Dragalin. 

Aceasta a menționat că este surprinsă și apreciază faptul că oficiul și clădirea în care se află acum e mai bună și mai frumoasă decât cele din SUA și oferă condiții destul de bune.

Șefa procuraturii și-a exprimat speranța că echipa pe care o conduce va arăta rezultate destul de repede iar Procuratura Anticorupție va fi o instituție mai transparentă, care să comunice mai bine cu publicul și cu presa. 

„Eu deja am început să am discuții cu colegii din procuratură, de ce nu spunem mai multe informații la faza asta la un caz, de exemplu. Și știu că răspunsul la unele întrebări este că legea care există în prezent nu permite să dăm mai multe detalii. Dar totul poate fi schimbat, deci eu mă uit cu o perspectivă nouă – dacă până acum a fost o lege care a spus un lucru, asta nu înseamnă că legea e bună sau a fost bună până acum. Și poate trebuie să schimbăm ceva. Eu cred că totuși o să putem arăta niște schimbări cu transparența, pentru că asta e un lucru pe care eu, ca șef al acestei instituții, îl pot controla mai mult. Și eu sper că putem face asta destul de repede”, a subliniat ea.

De asemenea, Dragalin a declarat că are foarte mult respect pentru presă și jurnaliști deoarece  ei sunt cei care informează publicul despre ce se întâmplă într-un caz sau ce fel de schemă a fost.

”Presa și societatea civilă trebuie să fie un fel de watchdog, dar să fie obiectivi, care înseamnă critică când ceva merge rău și să reflectăm și succesele procuraturii când le avem. Pentru că dacă societatea ar avea mai multă încredere în instituțiile statului, am avea și mai mult respect pentru lege și cred că ăsta o să fie un lucru mai bun pentru toți”, a subliniat șefa Procuraturii Anticorupție.

Veronica Dragalin a mai adăugat că așteptările țării și societății sunt foarte, foarte mari de la instituția pe care o conduce dar speră să aibă susținere și în continuare și împreună să obțină rezultate bune pentru țară.

”Chiar și la evenimentul de ieri am simțit că este susținere pentru Procuratura Anticorupție și eu sper asta să continue. Și asta înseamnă că dacă noi identificăm, de exemplu, niște legi penale sau în codul de procedură care ar trebui schimbate pentru că sunt obstacole acolo și nu ne putem face lucrul, eu sper să avem suportul acesta de la Parlament.

Și cu bugetul aștept susținere. M-ați întrebat mai devreme ce m-a surprins. Să vă spun drept, înainte de a intra în rol, nu știam numărul exact de procurori din PA. Și am fost surprinsă că totuși e un grup foarte mic de procurori care lucrează aici. Așteptările țării și societății sunt foarte, foarte mari de la instituția asta. Moldova nu e țară foarte mare, dar totuși instituția noastră numără, nu am numerele exacte, dar mai puțin de 50 de procurori, dintre care nouă nici nu-s aici în permanență, ci delegați la alte procuraturi. Deci e un număr destul de mic de procurori care lucrează la toate cazurile astea de rezonanță și altele mai mici. Nu e un lucru ușor, dar eu sper să continuăm să avem susținere și împreună să ajungem la niște rezultate bune pentru țară”, a menționat Dragalin în cadrul interviului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.