VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală urmează a fi majorate cu peste 186 de milioane de lei

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a propus Legislativului spre aprobare modificări la Legea asigurării fondurilor obligatorii de asistență medicală pe anul 2022.

Astfel, veniturile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) urmează a fi majorate cu peste 186 de milioane de lei, cheltuielile – cu mai mult de 215 milioane, iar deficitul bugetar – cu 29 de milioane de lei. Modificări în acest sens la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2022 au fost aprobate în şedinţa de miercuri, 24 august, a Guvernului.

Ajustările respective au fost operate cu scopul de a acoperi cheltuielile necesare pentru majorarea de la 1 octombrie 2022 a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și pentru finanțarea serviciilor medicale acordate cetățenilor refugiați din Ucraina.

Prin urmare, veniturile fondurilor AOAM pentru anul 2022 vor constitui aproximativ 12 miliarde 560 de milioane de lei, cu peste 186 de milioane mai mult față de suma aprobată. Cea mai mare creștere, cu aproape 115 milioane de lei, este înregistrată cu referire la primele de asigurare în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense.

Transferurile din surse externe în fondurile AOAM vor constitui 40,5 milioane de lei, bani orientați spre acoperirea cheltuielilor ce țin serviciile medicale acordate cetățenilor refugiați din Ucraina.

Totodată, veniturile din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, cât și transferurile de la bugetul de stat în fondurile AOAM rămân la nivelul aprobat și rectificat anterior pentru 2022.

Potrivit proiectului de lege, volumul total al cheltuielilor din fondurile AOAM pentru anul curent va fi de aproximativ 12 miliarde 834 de milioane de lei, cu o majorare de peste 215 milioane față de suma aprobată.

Deficitul bugetar al fondurilor AOAM pe anul 2022 va constitui 274 de milioane de lei și va fi acoperit din contul soldului mijloacelor financiare la începutul anului în volum de peste 674 de milioane de lei.

Proiectul privind modificarea Legii fondurilor AOAM pe anul 2022 urmează a fi prezentat Parlamentului spre adoptare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.