VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul va reconfigura echipele ministeriale pentru realizarea agendei integrării europene a R. Moldova

În contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, Guvernul va reconfigura și consolida capacitatea autorităților publice pentru a asigura un proces calitativ și operativ de realizare a agendei de integrare europeană. Guvernul a decis în ședința de miercuri 24 august, consolidarea Cabinetului ministrului și reorganizarea subdiviziunii structurale analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul ministerelor în subdiviziunea structurală coordonare politici publice și integrare europeană (SCPIE), precum și crearea acestor subdiviziuni în cadrul a trei autorități administrative.

Potrivit executivului, noua subdiviziune va asigura procesul de planificare, elaborare, monitorizare și evaluare a politicilor publice pentru a corespunde standardelor UE în funcție de domeniile de competență a fiecărui minister. De asemenea, funcționarii structurii reorganizate vor monitoriza realizarea tuturor cerințelor de aderare la Uniunea Europeană de către țara noastră, vor pregăti documentele tehnice necesare în procesul de negocieri aferent aderării la UE, precum și vor asigura comunicarea permanentă cu serviciile similare din cadrul Comisiei Europene și altor instituții europene.

„Statutul de țară candidată la UE presupune un efort instituțional major pentru ca să ne aliniem cât mai rapid standardelor europene și să prioritizăm reforme de bună guvernare și justiție. Schimbările propuse astăzi reprezintă doar primul pas pentru consolidarea capacității instituționale a autorităților publice”, a menționat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Prin această schimbare, unul din obiectivele Guvernului este atragerea tinerilor specialiști cu studii în politici publice europene, cunoașterea limbii engleze și cu capacități de învățare rapidă.

De asemenea, în ședința Guvernului din 24 august, a fost aprobat proiectul de lege care prevede instituirea unei noi funcții de „secretar general adjunct al ministerului”, care urmează a fi responsabil de procesul de integrare europeană.

Funcția de secretar general adjunct al ministerului în afaceri europene nu este obligatorie pentru autoritățile publice. Fiecare minister urmează să ia această decizie, ținând cont de volumul și complexitatea sarcinilor și gradul de implicare a ministerului în procesul de aderare a țării noastre.

Amintim că, la 23 iunie 2022 Republica Moldova a primit statutul de țară candidat de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.