VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veaceslav Platon: „Am bani pentru o viață normală, dar nu la calitatea pe care o aveam înainte”

Omul de afaceri Veaceslav Platon, acuzat de implicare în una dintre cele mai mari scheme de spălare de bani din lume, a fost descoperit din întâmplare de jurnaliștii Euronews România într-o cafenea din Londra. Acesta a acceptat să răspundă întrebărilor despre uriașa sa avere și de ce se află în Marea Britanie.

Într-un interviu acordat Euronews România, Veaceslav Platon a declarat că se află în Marea Britanie pentru că „sistemul judiciar din Marea Britanie îmi oferă siguranța că nu vor exista decizii arbitrare”.

Platon susține că a fost învinuit pe nedrept de organele de drept din R. Moldova și i-au fost luate averi colosale.

”Eu nu doar că am fost învinuit pe nedrept. Eu am și suferit din cauza asta pentru că am stat în închisoare 4 ani. Mi-au fost luate averi colosale”, spune Platon cu privire la furtul miliardului.

”Păi, mie și partenerilor mei mi-au fost furate două dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Agroindbank și Moldincombank. Împreună înseamnă 52% din sistemul bancar din Republica Moldova”, a mai precizat acesta cu privire la averea sa.

Platon, însă, nu a știut să explice la cât pot fi evaluate procentele înaintate.

”Nu știu. La cât pot fi evaluate 52 procente din sistemul bancar? De la 300 la 500 de milioane (dolari și euro – n.red.)”, a mai completat acesta.

Veaceslav Platon: „Mi-au rămas niște bani pentru a trăi”

”Am avut afaceri în sistemul de asigurări. Aproape 50% din piața asigurărilor. Nu eram un om sărac. Acum nu am cheltuieli excesive (…) Mi-au rămas niște bani pentru a trăi. , a mai spus acesta.

De-a lungul timpului, Veaceslav Platon a avut afaceri în sistemul bancar, asigurări, energie nucleară în fostele state din Uniunea Sovietică. A fost și deputat în Parlamentul de la Chișinău.

A fost dat în urmărire de autoritățile din Rusia pentru acuzația de spălare de bani, pe care o respinge. Ar fi fost arhitectul celebrului Laundromat Rusesc, pe care presa internațională îl descrie drept cea mai mare spălare de bani din lume. Zeci de miliarde de dolari ar fi fost mutate prin bănci din țările care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, ca să li se piardă urma.

Procurorii moldoveni l-au acuzat pe Platon că a participat la furtul miliardului de dolari din câteva bănci din Moldova. Schema a fost simplă: miliardul a fost dat cu împrumut, dar nu a fost recuperat niciodată. Guvernul de la Chișinău s-a văzut obligat să acopere paguba estimată la aproape 20 la sută din buget.

În 2016, Platon a fost reținut în Ucraina și extrădat în Republica Moldova. A fost condamnat la 18 ani de închisoare. Spre surpriza tuturor, în 2020, procurorul general l-a eliberat din arest, iar Veaceslav Platon a luat avionul cu destinația Londra.

”Mă aflu în Marea Britanie pentru că în acest moment sistemul judiciar din Marea Britanie îmi oferă siguranța că nu vor exista decizii arbitrare”, și-a motivat fostul om de afaceri alegerea.

Nici gând să plece în Rusia

„Să vorbești despre judecată în Rusia astăzi este pur și simplu amuzant. Noi știm asta. În Rusia mi-ar fi dificil pentru că am o anchetă despre scoaterea capitalului pe care mulți îl numesc Laundromat. Chiar dacă nu are nicio legătură cu spălarea de bani. ”, a întărit Platon.

Veaceslav Platon acuză autoritățile de la Chișinău, dar și pe președintele Republicii Moldova de persecuție politică și de faptul că a fost lăsat fără averea sa uriașă.

În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal în care fostul deputat fugar este judecat pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În aprilie 2022, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.