VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Aleksandr Lukaşenko dă asigurări că țara sa nu va lupta în Ucraina

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko a asigurat vineri, 30 septembrie că țara sa nu va lupta în Ucraina, pe fondul unor informații despre posibilă trimitere a zeci de mii de soldaţi în zone de luptă, relatează EFE.

„Avem o alianţă mai strânsă cu Rusia, nu cu NATO. Ce vreţi de la noi? Dar cu toate acestea insistăm că nu vom lupta în Ucraina”, a spus Lukaşenko la primirea scrisorilor de acreditare din partea a 11 ambasadori străini la Minsk, între care şefii misiunilor diplomatice din Argentina şi Cuba, scrie Agerpres.

Potrivit lui Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta, Minskul „face totul” pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina.

„Dar sunt unii care au nevoie de sânge pentru a fi vărsat”, le-a spus liderul belarus diplomaţilor.

Fostul ministru al culturii şi lider al opoziţiei din Belarus, aflat în exil în Polonia, Pavel Latuşko, declarase în urmă cu o zi că Lukaşenko a promis Kremlinului că va trimite 100.000 de soldaţi în Ucraina şi că, prin urmare, se pregăteşte pentru un război pe scară largă.

În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) afirmase că Belarus se pregăteşte locuri pentru a primi 20.000 de recruţi mobilizaţi din Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) consideră însă că este mai probabil ca Rusia să folosească infrastructura de antrenament din Belarus, dar că „este extrem de puțin probabil ca aceasta să indice iminența implicării Belarus în războiul purtat de Rusia în Ucraina”.

ISW evaluează, de asemenea, că Rusia nu are capacitatea de a forma rapid o forță de lovitură terestră de la zero sau din unitățile existente în Belarus, astfel încât să poată amenința din nou Kievul sau nordul Ucrainei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.