VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Armata ucraineană a înconjurat Liman iar analiștii vorbesc de câteva mii de soldați ruși rămași în încercuire

Joi seara ucrainenii au finalizat încercuirea zonei Liman, tăind și ultima rută de aprovizionare sau de retragere. Sursele ucrainene vorbesc de trei mii de soldați ruși care s-ar fi aflat pe punctul de a fi încercuiți, menționează Institutul american pentru Studii de Război (ISW).

Direcția ucraineană de informații militare (GUR) a raportat că Belarus se pregătește să găzduiască până la 20 de mii de soldați ruși mobilizați și că se fac pregătiri pentru utilizarea aerodromurilor militare din apropierea Ucrainei, unde ar fi ajuns deja aeronave Suhoi Su-30 (pentru supremație aeriană). ISW consideră însă că este mai probabil ca Rusia să folosească infrastructura de antrenament din Belarus, dar că “este extrem de puțin probabil ca aceasta să indice iminența implicării Belarus în războiul purtat de Rusia în Ucraina”. ISW evaluează, de asemenea, că Rusia nu are capacitatea de a forma rapid o forță de lovitură terestră de la zero sau din unitățile existente în Belarus, astfel încât să poată amenința din nou Kievul sau nordul Ucrainei.

Frontul de Est. Sursele ruse spun că joi seara ucrainenii au finalizat încercuirea zonei Liman, tăind și ultima rută de aprovizionare sau de retragere. Nu este însă clar câți soldați ruși mai sunt în Liman, raportările privind retragerea acestora fiind contradictorii sau neverificate. Acum două zile, sursele ucrainene vorbeau de trei mii de soldați ruși care s-ar fi aflat pe punctul de a fi încercuiți, dar aseară Aleksei Arestovici, consilier special al Președinției Ucrainene, a vorbit despre o posibilă retragere a două batalioane ruse și o brigadă a milițiilor separatiste.

Implicațiile unei eventuale căderi a Liman sunt destul de mult dezbătute de analiștii militari ruși, atât pentru axa de la nord de această locație spre Svatove-Kupiansk, cât și pentru direcția (est) Lisiceansk-Severodonețk. Adjunctul operațional al Statului Major General al Ucrainei, Aleksei Hromov, a declarat ieri că Divizia a 4-a de tancuri rusă a suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, la Kupiansk.

Frontul de Sud. Ieri nu au fost raportate manevre la sol ale Armatei Ucrainene în regiunea Herson, aceasta mulțumindu-se să bombardeze mai multe baze ruse. În schimb, Statul Major Ucrainean a raportat că trupele ruse au încercat să înainteze de-a lungul râului Inhuleț. Potrivit aceleiași surse, Rusia a desfășurat 2.000 de oameni, dintre cei proaspăt mobilizați, în regiunea Herson, cei mai mulți fiind din comunitatea tătară din Crimeea. Acești oameni nu au primit niciun fel de instruire, fiind trimiși direct pe front, într-o zonă în care Armata Ucraineană duce un război de uzură și de distrugere planificată a forțelor și mijloacelor tehnice ale Rusiei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.