VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Valeriu Chiveri, despre stocurile de gaze ale R. Moldova în Ucraina: Nimeni nu poate garanta ce se va întâmpla mâine

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la Kiev, Valeriu Chiveri, a vorbit în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei despre stocurile de gaze ale R. Moldova depozitate pe teritoriul Ucrainei.

Oficialul consideră că aceste stocuri de gaze sunt în siguranță și R. Moldova le va putea primi la prima necesitate.

Cred că sunt în siguranță, noi am vorbit până acum de energia electrică, acum dacă m-ați întrebat de gaze, sistemul energetic al rețelei de transmisiune cu gaze nu a fost afectat. Și dacă mă întrebați, cred că chiar e într-un fel straniu că tranzitul de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei continuă, în pofida războiului care durează de 11 luni”, a declarat Chiveri.

Totuși, ambasadorul a subliniat că războiul este război și nimeni nu poate garanta ce se va întâmpla mâine.

”Deocamdată, nu aș vedea nicio problemă în posibilitatea utilizării acestor gaze atunci când vom avea nevoie să o facem, dar războiul este război și nimeni nu poate garanta ce se va întâmpla mâine, fiindcă sistemele energetice ucrainene au început să fie lovite după 10 octombrie, nu de la începutul războiului, ce se va întâmpla mâine, iarăși, nu cunoaștem prea bine. Acum sper foarte mult și cred că gazele depozitate sunt în siguranță și le vom putea primi la prima necesitate”, a mai menționat oficialul.

Valeriu Chiveri admite faptul că într-o zi aceste gaze din Federația Rusă pentru R. Moldova nu vor mai fi tranzitate prin Ucraina.

”Este interesant că nici Ucraina nu dorește acest lucru, fiindcă primește plățile pentru tranzitarea gazului. Va veni momentul când aceste gaze nu vor mai fi tranzitate prin Ucraina, sper că și noi vom fi la acel moment pregătiți pentru a primi gazele necesare din Europa prin conducta care a fost construită Iași-Ungheni-Chișinău”, a conchis ambasadorul.

Menționăm că Republica Moldova este dependentă total de gazul rusesc, alături de Bosnia și Herțegovina, precum și Macedonia. Primele diversificări ale surselor de gaze au fost făcute, în premieră, anul trecut, când Gazprom a limitat livrările.

Recent, vicepremierului Andrei Spînu a dat asigurări că volumele de gaze naturale stocate pe teritoriul României și Ucrainei ajung pentru luna ianuarie și februarie.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.