VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

CEDO va anunța dacă judecă Rusia în cazul doborârii zborului MH17 Malaysia deasupra Ucrainei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) urmează să anunțe dacă va accepta procesul în care Olanda acuză Rusia pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, și pentru dezinformările ulterioare care au lezat drepturile fundamentale ale rudelor victmelor, relatează BBC.

Toți cei 298 de pasageri de la bordul zborului Malaysia Airlines au fost uciși după ce avionul a fost doborât de o rachetă rusească lansată de separatiștii pro-ruși din Donbas. Guvernul olandez susține că dezinformările rușilor cu privire la rolul Rusiei în incident reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale rudelor victimelor. Rusia neagă aceste acuzații.

Avionul Boeing 777 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur când a fost lovit de o rachetă sol-aer în iulie 2014, într-o perioadă în care rebelii pro-ruși din Donbas, susținuți de regimul criminal de la Moscova, purtau lupte împotriva forțelor ucrainene.

Olanda acuză Rusia că a jucat un rol cheie în dezastru. Judecarea cazului depinde de „controlul efectiv” pe care regimul de la Moscova îl avea asupra teritoriului ucrainean din care a fost lansată racheta. În acest stadiu al procedurii, CEDO va decide doar dacă există criterii relevante îndeplinite care să facă posibilă judecare cazului împotriva Rusiei.

Totuși, chiar și dacă decizia va fi pozitivă, ar putea dura ani până se va ajunge la un verdict. Totuși, în cazul unui astfel de verdict împotriva Rusiei, guvernul de la Moscova ar putea să fie obligat să plătească daune rudelor victimelor.

În luna septembrie a anului trecut, Rusia a ieșit din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, însă CEDO poate încă să judece cazuri împotriva Rusiei pentru acțiuni comise până la acea dată. Anterior, Curtea a concluzionat că racheta a fost trasă în mod intenționat pentru a doborî avionul.

Trei bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață în absență. Despre toți se crede că se află în Rusia. În condițiile în care regimul de la Moscova a condamnat verdictul drept „scandalos” și „motivat politic”, este foarte puțin probabil că cei trei criminali vor fi vreodată predați justiției.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.