VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Valeriu Chiveri despre aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE: Calea eurointegrării pentru fiecare stat va depinde de gradul de implementare a reformelor

Deși Republica Moldova și Ucraina au obținut simultan statut de țări candidate la aderare la UE, calea eurointegrării pentru fiecare stat va depinde de gradul de implementare a reformelor. Această opinie a fost exprimată de ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Potrivit diplomatului, declanșarea războiului din Ucraina a stimulat procesul de aderare a R. Moldova la blocul comunitar însă dezideratul de integrare al țării noastre a existat de mult timp.

„Cred că într-adevăr, a fost o decizie istorică pentru noi și pentru ucraineni și o fereastră de oportunități, înainte de toate, de a ne reforma și dezvolta țara. Au fost mai multe declarații în Ucraina prin care s-a menționat că Moldova ar fi intrat pe spatele Ucrainei, ar fi căpătat acest statut sau, cel puțin, a semnat demersul de aderare. Dezideratul de integrare al Republicii Moldova nu s-a început odată cu declanșarea războiului din Ucraina. Da, razboiul a stimulat procesul, dar asta nu înseamnă că Republica Moldova nu a avut aceste intenții și nu a avut acest deziderat”, a spus ambasadorului R. Moldova la Kiev.

Valeriu Chiveri a menționat că deși Republica Moldova și Ucraina au obținut simultan statut de țări candidate la aderare, calea eurointegrării pentru fiecare stat în parte ar putea fi diferită. Potrivit diplomatului, aderarea de UE va depinde de gradul de implementare a reformelor.

„Oficialii europeni au spus de mai multe ori că fiecare stat va fi evaluat după merit. Avem un exemplu în acest sens, regimul liberalizat de vize. Republica Moldova l-a obținut în 2014, iar Ucraina 3 ani mai târziu. În plus, din punct de vedere geografic Republica Moldova ar fi o insulă într-un spațiu european, în cazul în care Ucraina ar adera. Și nu cred că ne putem permite luxul de a avea un statut mai puțin avansat decât țara vecină”, a mai spus ambasadorul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.