VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Uzina Metalurgică din Rîbnița a obținut autorizație de mediu în schimbul unui preț mai mic la curentul electric

Autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița a fost prelungită cu încă o lună, în schimbul unui preț mai mic la curentul electric. Este explicația Ministerului Mediului care recunoaște că activitatea uzinei nu este conformă cu normele de mediu. Totuși, acordarea autorizației a făcut obiectul unor negocieri mai mari, spune Iuliana Cantaragiu, ministru al Mediului.

„Au fost identificate mai multe neconformități și a fost luată decizia de a respinge acordarea autorizației în mod ordinar. Însă, în același timp, acesta a constituit obiectivul unor negocieri mai largi pentru beneficiul cetățenilor din Republica Moldova, sub mai multe aspecte. În primul rând, prețul la curentul electric și, respectiv, activitățile privind traficul de mobilitate a agricultorilor din regiunea Dubăsari și a fost luată decizia la nivelul Comisiei Situații Excepționale. E alegerea noastră, ca societate, vrem să plătim de două ori mai mult curentul electric sau nu?” Dacă suntem gata să o facem, atunci refuzăm autorizația”, a declarat ministra Cantaragiu.

Anunțul vine la o săptămână de la refuzul Agenției de Mediu de a acorda autorizație de mediu, Comisia Situații Excepționale obligând, astfel, agenția să elibereze autorizația. Totodată, uzinei i se cere să înlăture neajunsurile constatate de inspectorii de mediu de la Chișinău. Uzina metalurgică de la Rîbnița contribuie cu peste 432 de milioane de dolari la bugetul regiunii separatiste transnistrene, ceea ce constituie jumătate din totalul exporturilor pe care le realizează anual. Obținerea autorizației de mediu a fost introdusă, în premieră, anul acesta pentru ca uzina să poată primi fier vechi din Uniunea Europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.