VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful diplomației europene avertizează că stocurile de arme ale statelor UE sunt „grav epuizate”, după înarmarea Ucrainei

Șeful diplomației europene avertizează că stocurile de arme ale statelor UE sunt „grav epuizate”, după înarmarea Ucrainei, și îndeamnă la reînnoirea  „în comun” a arsenalelor, scrie Politico.

UE rămâne fără arme, a afirmat Borrell în timpul unei dezbateri cu parlamentarii europeni, în condițiile în care Kievul solicită în continuare ajutor militar din partea blocului comunitar. Înaltul diplomatul a îndemnat statele membre să-și reînnoiască arsenalele, afirmând că cel mai bun mod de a face acest lucru este “împreună”, pentru că este mai avantajos din punct de vedere al costurilor.

Borrell a recunoscut, de asemenea, că UE ar fi trebuit să urmeze sfatul statelor care cereau antrenarea ucrainenilor înainte de invazia rusă, precizând că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, „ne-am afla într-o situație mai bună”.

Săptămâna trecută, la reuniunea informală a miniștrilor europeni ai apărării de la Praga s-a discutat despre o misiune de pregătire militară în Ucraina, precum și o mai bună punere în comun a echipamentelor și resurselor militare, dar fără rezultate concrete. 

În iulie, UE a majorat finanțarea de sprijin militar pentru Ucraina cu 500 de milioane de euro. De la începutul războiului, Uniunea a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, prin așa-numita facilitate europeană pentru pace, iar unele dintre arme au provenit din stocurile proprii ale țărilor membre.

Avertismente despre golirea stocului de armament au venit și din partea unor lideri. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării Christine Lambrecht a declarat că Berlinul “atinge limitele a ceea ce poate oferi” Ucrainei. Din luna iulie, cele mai mari șase țări din Europa nu au mai anunțat niciun ajutor militar nou Kievului, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.