Mesaje puternice de susținere au fost transmise, din nou, de la Chișinău de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a susținut o conferință comună cu președinta Maia Sandu. Înaltul demnitar european a reiterat că solidaritatea UE față de Moldova rămâne neclintită, mai ales în preajma unor decizii importante de la sfârșit de an privind lansarea negocierilor de aderare.
”Inima europeană bate atât de tare aici. Moldova a demonstrat cât de profund angajată este să parcurgă calea sa europeană. La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul cu privire la extinderea UE și va evalua progresele Moldovei în calitate de țară-candidată. Ulterior, evaluarea va fi discutată la reuniunea Consiliului UE din decembrie și aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului dvs. ca țară din UE. Moldova a parcurs un drum lung, în pofida multor obstacole, amenințărilor Rusiei asupra democrației, presiunile asupra sistemului energetic, subminarea suveranității țării prin atacuri hibride”, a declarat șefa Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen s-a referit și la sprijinul UE acordat Moldovei pentru obținerea unei independențe energetice. Oficialul a reiterat importanța participării Chișinăului la platforma comună europeană de achiziție a gazelor.
”Nu am uitat cât de grea a fost iarna trecută. Am depășit provocările, care arată cât de important este să fim alături. Iată de ce este atât de important ca Moldova acum să poată să participe la platforma noastră comună de achiziționare a gazelor. Asta permite tuturor celor 27 de state membre, împreună cu Moldova, Ucraina, Serbia și Norvegia, să asigurăm furnizările de gaz și să negociem prețuri bune”, a mai adăugat șefa Comisiei Europene.
Demnitarul a reamintit despre cele 1,2 miliarde de euro acordate Moldove din octombrie 2021. Ursula von der Leyen a precizat că 143 de milioane de euro vor fi debursate în cadrul asistenței macrofinanciare, inclusiv pentru susținerea familiilor vulnerabile din Moldova.
”900 de milioane de euro sunt investite pentru competitivitatea afacerilor, eficiență mai bună, facturi mai mici. Împreună facem Moldova mai rezilientă și în fața amenințărilor asupra securității. Forțele armate ale Moldovei au beneficiat de 87 de milioane de euro și lucrăm la alt pachet de sprijin”, a mai adăugat șefa Comisiei Europene.
Oficialul UE mai precizat că, în urma semnării mai multor acorduri, multe dintre care sunt în examinare, din 1 ianuarie 2024, vor fi reduse tarifele la roaming între Uniunea Europeană și Moldova.