VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Primul cod al urbanismului și construcții, supus consultărilor publice la Parlament

După aproximativ doi ani de discuții și analize, primul Cod al Urbanismului și Construcțiile a ajuns în Parlament și a fost azi supus unor consultări la Comisia pentru economie, acolo unde au participat reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii, ai companiilor de construcții și ai organizațiilor și asociațiilor din domeniu.

Documentul are un scop clar de a reglementa toate etapele care sunt parcurse pentru edificarea unei construcții – crearea conceptului, proiectarea, autorizarea, execuția, exploatarea, precum și controlul statului în utilizarea respectivei construcții.

„După multă muncă, aproape doi ani de discuții, de consultări, de ajustări, în sfârșit, a ajuns în Parlament. Este un proiect extrem de important, de așteptat. În sfârșit, o să facem regulă în tot ceea ce înseamnă construcții și urbanism”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Potrivit autorilor, prevederile proiectului codului vor avea drept rezultat atât eliminarea barierelor tehnice și birocratice, precum și vor cuprinde toate reglementările din domeniul constricțiilor într-un singur act normativ. Totodată, la elaborarea documentului s-a ținut cont de Carta de la Leipzig, adoptată în 2007, cu participarea largă și transparentă a factorilor europeni.

Codul urbanismului și construcțiilor conține prevederi care se referă atât la dezvoltarea teritoriilor și localităților, cât și la edificarea clădirilor. Mai exact, documentul va reglementa cadrul legal care se referă la relațiile din domeniile de amenajare a teritoriului și urbanismului; autorizarea și executarea lucrărilor de construcții; asigurarea calității construcțiilor, a materialelor și a produselor; exploatarea construcțiilor, precum și aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul utilizării și post utilizării construcțiilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Toate propunerile asupra documentului vor fi analizate, după care proiectul codului urbanismului și construcțiilor va fi examinat în cadrul comisiilor parlamentare permanente. Ulterior, inițiativa legislativă va fi propusă spre aprobare în prima lectură în plenul legislativului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.