VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Uniunea Avocaților din Moldova, îngrijorată de declarațiile Maiei Sandu: O acuză de dezinformare

Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UARM) se declară îngrijorată de declarațiile șefei statului făcute în cadrul briefing-ului susținut după ședința CSS din 5 septembrie 2022, unde a Maia Sandu a decarat că ”sunt multe cazuri când avocații intenționat tergiversează dosarele”.

În acest sens, Uniunea Avocaților din Republica Moldova susține că din aceste declarații făcute de Maia Sandu rezultă că avocații ar comite abuzuri. Aceștia o acuză pe Maia Sandu de dezinformare.

Considerăm inadmisibilă o asemenea retorică din partea Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și implicit, a CSS, din care rezultă că avocații comit abuzuri, în timp ce legislația permite să-și exercite obligațiile profesionale conform legii.

Atâta timp cât legislația permite exercitarea profesiei prin utilizarea unor căi legale, prin activități permise de lege, când avocatul apărării dar și a avocatul în alte categorii de dosare utilizează oportunitățile prevăzute de lege, activitatea acestuia, este perfect legală și prin urmare, nu poate fi vorba despre abuz de drept comis din partea avocaților.

Prin urmare, este îngrijorător faptul că la nivelul Președintelui Republicii Moldova, societatea este informată greșit despre pretinse abuzuri de drept comise de avocați în cadrul exercitării atribuțiilor sale profesionale în cauze penale, atunci când utilizarea acestor căi și acțiuni este permisă de lege”, se arată în comunicatul remis de Uniunea Avocaților.

Totodată, Uniunea Avocaților își exprimă îngrijorarea că ”există riscul ca în timp apropiat să fie eliminat și să nu mai existe Statul de Drept în Republica Moldova”.

”Considerăm că este corect ca în această situație, la ședința CSS să participe și să fie reprezentați și avocații, dar nu doar partea acuzării în persoana reprezentantului Procuraturii Generale și nu doar reprezentantul CSM, care reprezintă organul judecătoresc.

Din declarațiile președintelui Republicii Moldova Maia Sandu se creează impresia că instituția Președinției și CSS, de fapt, au convenit să elimine orice posibilitate de utilizare, de către avocați în exercitarea profesiei, a oportunităților oferite de lege privind libertatea avocatului în alegerea poziției sale, pentru a-și îndeplini obligațiile de apărare a justițiabilului, poziție pe care avocatul apărării nu este obligat să o coordoneze cu nimeni, în afară de client. Ne exprimăm îngrijorarea că există riscul ca în timp apropiat să fie eliminat și să nu mai existe Statul de Drept în Republica Moldova”, se mai arată în declarație.

Reamintim că în cadrul briefingului după ședința CSS, Maia Sandu a declarat: „În cadrul ședinței s-a discutat despre nevoia de a elimina oportunitățile de abuz de drept. Cunoaștem foarte multe cazuri când avocații apărării în mod deliberat tergiversează dosarele folosind tot felul de posibilități pe care legislația actuală le permite și respectiv, am discutat ca să se elimine aceste posibilități de abuz. Aceasta înseamnă să modificăm cadrul legal.”

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.