VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Una din cele 7 persoane care au părăsit teritoriul R. Moldovei pentru a se eschiva de la urmărirea penală în dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”, reținută

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 12 augustă, că una din cele șapte persoane, care pe 16 iulie au părăsit teritoriul R. Moldova pentru a se eschiva de la urmărirea penală în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, a fost reținută de Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, fiind bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. Astfel, procurorii susțin că investigațiile în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor” continuă.

Conform notei informative emise de PA, până la această etapă în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală cum ar fi: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul Republicii Moldova, precum și alte acțiuni pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei.

„Deși urmărirea penală s-a confruntat cu scurgeri de informații care au interferat cu desfășurare investigației, procurorii și ofițerii au întreprins acțiuni suplimentare menite să asigure principiul confidențialității urmăririi penale și asigurării prezumției nevinovăției persoanelor supuse investigațiilor. Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată.  Investigațiile privind scurgerile de informații vor fi o prioritate pentru Procuratura Anticorupție în viitor, deoarece aceste acte interferează cu procesul de urmărire penală și subminează încrederea publicului în instituțiile și sistemul de justiție”, menționează PA.

Pe 10 august, a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de PP „Șor” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceeași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează PP „ȘOR”.

În iulie curent, vicepreședinta Partidului Politic „ȘOR”, deputata Marina Tauber, rămasă fără imunitate parlamentară, a fost reținută pentru 72 de ore, după ce ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul de la Parlament al parlamentarei.

Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară, pe 21 iulie, după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.