VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Lemn de foc există pentru toată lumea. Nu trebuie să faceți panică” // Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului

În toate primăriile din Republica Moldova s-au făcut liste pentru aprovizionarea cu lemn de foc la preț de stat. A trecut mai bine de o lună de când oamenii s-au pus în rând și așteaptă oarecum îngrijorați, fiindcă iarna se apropie, dar ei nu văd nicio mișcare cu lemnul. Au apărut tot feluri de vorbe că, în afară de cei 700 de lei, vor trebui să achite și transportul și apoi o să iasă tot la cei 1500 de lei cu cât vând acum speculanții.

Aduce claritate în acest caz Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului, invitata emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”. „Nu trebuie să existe această panică, lemn de foc există destul, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

„Din toamnă, fiecare familie va putea cumpăra circa trei metri steri de lemne, la prețul de anul trecut, iar în decembrie – a doua tranșă, în funcție de stocurile disponibile. Este una din prevederile planului Executivului pentru asigurarea cetățenilor cu lemne de foc pentru sezonul rece. Iordanca-Rodica Iordanov dă asigurări că lemne ajung pentru toată lumea.

Fiind întrebată despre scumpirea lemnului de foc, subiect atât de mult discutat, secretara de stat a menționat: „Nu admitem aceste majorări. Prin ordinul ministrului și prin Hotărârea de Guvern care va intra în vigoare în august curent privind pregătirea pentru sezonul rece 2022-2023, prețul de vânzare al unui metru ster, în funcție de faptul că e lemn dur sau e lemn moale, este stabilit deja. Prețurile pot să crească doar în funcție de costurile la carburanți”. Astfel, prețul maxim este de 710 lei pentru un metru ster de lemn.

Oricine vinde mai scump e pasibil de răspundere administrativă. Până la aceste decizii s-au făcut foarte multe speculații. Lumea doar e foarte conștientă că intrăm într-o perioadă energetică grea și mulți dintre agenții economici sau așa-numiții intermediari s-au  folosit de aceste momente și au procurat stocuri de lemn cu intenția ca să-l vândă ulterior. Pentru persoanele vulnerabile, prețul la vânzare nu poate categoric să fie mărit, asta este expres prevăzut”, a explicat Iordanca-Rodica Iordanov

Ministerul Mediului este acum în proces de elaborare a unei circulare care va fi emisă de către Agenția „Moldsilva” către toate întreprinderile silvice, în care se va pune pe puncte ce este corect, cum se lucrează, cum trebuie să fie achitat, cum se deservește, cum se eliberează, în baza căror acte. „De asemenea, noi am avut vinerea trecută o ședință foarte importantă cu primarii din R. Moldova, în care s-a explicat punct cu punct, pas cu pas cum se va lucra în acest exercițiu de atribuire a lemnului de foc. Evident că sunt nemulțumiri, evident că sunt neclarități și nedreptăți, dar noi suntem deschiși să conlucrăm”, a conchis secretara de stat.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.