VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un raport al Chișinăului privind auditul datoriilor ”Moldovagaz” față de ”Gazprom”, pe ultima sută de metri

Auditul datoriilor istorice ale Întreprinderii ”Moldovagaz” față de concernul rus ”Gazprom” este realizat de două companii străine, iar pregătirea raportului final este pe ultima sută de metri. Este declarația ministrului Energiei, Victor Parlicov, făcută în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, transmite Europa Liberă Moldova.  

Demnitarul a precizat că azi a avut o ședință cu reprezentanții companiilor care au examinat modul în care a fost acumulată datoria ”Moldovagaz” față de ”Gazprom”. Este vorba de suma de 720 de milioane de dolari, pe care autoritățile la Chișinău nu o recunosc, motiv pentru care au cerut un audit independent.

„Rezultatele sunt interesante. Pentru o parte destul de semnificativă din sumă nu au fost găsite documente care să o confirme. O mare parte din datorii au fost acumulate deoarece cheltuielile Moldovagaz nu au fost incluse în tarif de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Nu putem să vorbim despre furt în acest caz, dar sunt cheltuieli pe care instituția de reglementare nu le-a considerat justificate. Moldovagaz a efectuat aceste cheltuieli, ANRE nu le-a inclus în tarif, nu au fost obținute resursele financiare suficiente de la consumatori pentru a le acoperi și, prin urmare, nu s-a achitat integral importul de gaze de la Gazprom”, a explicat Parlicov.

Ministrul a spus că nu ar fi corect din punct de vedere juridic să prezinte cifrele înainte ca acestea să ajungă la Gazprom. Astfel, raportul final privind auditul datoriilor va fi prezentat consiliului de observatori al Moldovagaz, apoi – companiei Gazprom. Informațiile urmează să fie examinate, iar, ulterior, vor fi prezentate și publicului larg.

În august 2022, Agenția Proprietății Publice a contractat două companii străine – Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie – care s-au obligat să facă un audit financiar și juridic independent al datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom până pe 30 ianuarie. Pentru a plăti aceste servicii, Guvernul a alocat, în noiembrie 2022, din fondul de rezervă 800.000 de euro.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.