VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Un pas ostil față de Rusia”. Moscova critică decizia SIS de e bloca mai multe portaluri ruse

Decizia R. Moldova de a bloca accesul a 22 de portaluri care difuzează informații provenite de la autoritățile publice din Federația Rusă, a stârnit reacții la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că decizia este „un pas deschis ostil față de Rusia” și „o altă manifestare a cursului necugetat anti-rus al Chișinăului”.  

„La 24 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a decis să blocheze accesul în republică la 22 de portaluri de știri în limba rusă, care ar fi „utilizate în războiul informațional împotriva Republicii Moldova”. Site-urile celor mai mari portaluri de știri rusești, inclusiv 1tv.ru, ntv.ru, rt.com, vesti.ru și altele, au fost interzise. Instrucțiunile corespunzătoare au fost trimise furnizorilor de servicii de internet”, se arată într-un comentariu al reprezentantei oficiale al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova a amintit și despre deciziile anterioare ale Chișinăului de a bloca mai multe portaluri. Potrivit ei, „scopul pe termen mediu al unei astfel de politici este eliminarea conținutului și mass-media în limba rusă din spațiul informațional al Republicii Moldova, iar un obiectiv mai ambițios este eradicarea oricăror manifestări de disidență și dezacord cu politicile autorităților”.

Maria Zaharova susține că „semnificativ este faptul că decizia de blocare a 22 de portaluri a fost luată cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie din Republica Moldova, pe fondul evaluărilor scăzute ale candidaților actualelor autorități”.

„Se pare că Chișinăul oficial, care acuză în mod nedovedit Rusia că se amestecă în campania electorală, încearcă să-și îmbunătățească situația în acest fel. Blocarea masivă a accesului la portalurile de știri în limba rusă este o încălcare flagrantă de către autoritățile moldovenești a libertății de exprimare și a drepturilor propriilor cetățeni de a accesa informațiile în limba rusă, care este vorbită de marea majoritate a moldovenilor”, a spus ea.

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe susține că pentru autoritățile de la Chișinăul „pe primul loc sunt considerentele oportuniste și atitudinile rusofobe ale curatorilor occidentali, și nu interesele poporului moldovenesc”.

Menționăm că Serviciul de Informații și Securitate a solicitat la 24 octombrie blocarea mai multor site-uri care difuzează informații provenite de la autoritățile publice din Federația Rusă, stat aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor. Potrivit instituției, portalurile respective „alterează spațiul informațional”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.